Naslovnica Vijesti

Tridesetak ratnih veterana iz BiH, Hrvatske i Srbije zajedno obišli mjesta ratnog stradanja

Ciljevi susreta veterana su izgradnja povjerenja među ljudima i stvaranje sigurnog životnog okruženja
09. rujna 2016. u 14:14 0 komentara 256 prikaza
veterani

Grupa od tridesetak ratnih veterana različitih vojski iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, posjetila je jučer Pakrac, Daruvar i Lipik u Hrvatskoj.

Veterane, koji su obišli mjesta ratnog stradanja i stradanja civila na tom području, ugostila je Udruga hrvatskog časničkog zbora Pakrac te daruvarska HVIDR-a, priopćeno je iz Centra za nenasilnu akciju (CNA).

Iz te udruge podsjećaju kako se slične akcije organiziraju nekoliko godina unatrag, a po prvi put susret veterana organiziran je na teritoriju Hrvatske.

"Od početka, odmah po završetku rata bilo je spremnih ljudi na dijalog i izgradnju mira, i mi smo od tada tražili i nalazili saveznike među ratnim veteranima", rekao je Adnan Hasanbegović iz CNA.

Ciljevi susreta veterana su izgradnja povjerenja među ljudima i stvaranje sigurnog životnog okruženja.

Izgradnja mira je dug i težak proces, kojem sadašnje vladajuće političke strukture ne daju dovoljan doprinos, poručuju iz CNA, te dodaju kako je suradnja ratnih veterana spremnih na dijalog s drugom stranom i istinsko razumijevanje bola i patnji drugoga, dobar put ka pomirenju.

"Ono što je prije samo šest tjedana zvučalo kao nekakav znanstveno fantastičan film, ostvarilo se", zaključio je jedan član HVIDR-e.

Posjet je pozdravio i podržao i gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik.

Razgradnja ratnog neprijateljstva koje se i dalje potencira i održava, izražavanje poštovanja spram svih žrtava rata, temelj je izgradnje povjerenja i mira na ovim prostorima, zaključak je sudionika tog susreta.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.