Zanimljivi rezultati istraživanja među bh. građanima

Tri od četiri stanovnika smatraju BiH svojom domovinom

ffffff
30.10.2015.
u 06:15

Tri od četiri stanovnika Bosne i Hercegovine smatraju ovu zemlju svojom domovinom, pokazalo je istraživanje koje je agencija “Prime Communications” iz Banje Luke tijekom ove godine provela među 1250 ispitanika starijih od 18 godina metodom usmenog intervjua.

Moja domovina

Više od polovine ispitanika se u potpunosti složilo s tvrdnjom “BiH je moja domovina”, točnije njih 56,5 posto, a uglavnom se slaže njih 18,7 posto, što ukupno čini 75,2 posto ispitanika koji se potpuno ili uglavnom slažu s konstatacijom da je Bosna i Hercegovina njihova domovina. Međutim, značajne razlike postoje kada se promatra nacionalna pripadnost ispitanika. Ispostavilo se da BiH svojom domovinom smatra najveći broj Bošnjaka, nešto manje Hrvata i značajno manje Srba. Naime, s tvrdnjom “BiH je moja domovina” u potpunosti slaže 89,3 posto Bošnjaka, 28,7 posto Hrvata i 13,3 posto Srba, dok se s ovom tvrdnjom uglavnom slaže 49,7 posto Hrvata, 26,4 posto Srba i 5,5 posto Bošnjaka. Ako se ove dvije vrste odgovora spoje, može se doći do zaključka da BiH svojom domovinom potpuno ili djelomično smatra približno 95 posto Bošnjaka, više od 78 posto Hrvata i oko 40 posto Srba. Kada je riječ o stavovima unutar svakog konstitutivnog naroda, istraživanje je pokazalo da je najveći postotak onih koji se uopće ne slažu s tvrdnjom “BiH je moja domovina” kod pripadnika srpskog naroda - 33,9 posto, dok se njih 22,5 posto uglavnom ne slaže s navedenom tvrdnjom.

Ratna prošlost

Neka ranija istraživanja također su pokazala značajnu razliku u stavovima pripadnika triju konstitutivnih naroda prema Bosni i Hercegovini. Vjerojatno su ovakvi stavovi uvjetovani ne tako davnom ratnom prošlošću, ali i određenim političkim procesima iz sadašnjosti. U svakom slučaju, rezultati istraživanja agencije Prime Communications zorno svjedoče kako je potrebno još mnogo toga u BiH urediti kako bi ova zemlja istinski bila doživljavana kao domovina kod pripadnika sva tri konstitutivna naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?