Federacija BiH

Tri hercegovačke županije imaju tri puta manje prometnih nesreća od Sarajeva

16.09.2016.
u 07:00

Manje kaznenih djela, a više prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, registriranih prometnih nesreća i napada na ovlaštene službene osobe imamo ove godine u Federaciji BiH u odnosu na prethodnu, piše Večernji list BiH.

Sarajevo prednjači

Službeni statistički pokazatelji za prvu polovinu ove godine pokazuju smanjenje broja izvršenih kaznenih djela za 684 (6,76%), povećanje prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 657 (8,03%) i povećanje broja registriranih prometnih nesreća za 444 (3,34%) te napada na ovlaštene službene osobe za 11 (42, 31%). Od ukupnog broja prekršaja koji se odnose na javni red i mir, čak 37,84 posto dogodilo se na prostoru Sarajevske županije, što znači da se svaki treći prekršaj ove vrste dogodio na tom području. Po broju prekršaja, slijede Unsko-sanska i Zeničko-dobojska županija. Hercegovina, barem statistika tako pokazuje, ima najmanje problema s prekršajima javnog reda i mira. Svega 8,5 posto ovih prekršaja dogodilo se u prvoj polovini godine na prostoru triju hercegovačkih županija - Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Hercegovačko-neretvanske.

Prema broju prometnih nesreća, Sarajevo također prednjači u odnosu na ostale županije u Federaciji. Čak 40,63 posto od ukupnog broja prometnih nesreća u entitetu dogodilo se u Sarajevu. Ukupno na tri hercegovačke županije otpada tek oko 12,5 posto prometnih nesreća u prvoj polovini ove godine.

Napadi na službene osobe

Skoro isti udio Sarajevska županija ima i po broju napada na ovlaštene službene osobe. Čini se kako su u glavnom gradu BiH policajci najugroženiji u obavljanju svoje dužnosti. Od ukupnog broja napada na ovlaštene službene osobe u prvih šest mjeseci ove godine, 40,54 posto ih se dogodilo u Sarajevu. Hercegbosanska, Zapadnohercegovačka i Hercegovačko-neretvanska županija zajedno su imale svega 4,5 posto udjela u napadima na ovlaštene službene osobe. Posebno se čime ima pohvaliti Hercegbosanska županija, gdje u pola godine nije registriran ni jedan napad na policajca.

Kada je u pitanju broj kaznenih djela, većina županija bilježi veći postotak rasvijetljenih zločina, a samo Zeničko-dobojska i Sarajevska županija neznatan pad. Poseban pomak u rasvjetljavanju kaznenih djela u prvoj polovini ove godine registriran je u Posavskoj, Bosansko-podrinjskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Ukupna rasvijetljenost za ovo razdoblje u Federaciji pokazuje stopu otkrivenosti od 61,38 posto te u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, kada je ova stopa iznosila 60,44 posto, došlo je do porasta otkrivenosti od 0,94 posto.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije