Federalna uprava za inspekcijske poslove

Trgovcima gotovo 1,8 mil. KM kazni, najviše zbog podizanja cijena namirnica i goriva

27.08.2022.
u 20:41

Odlukom je određeno da su pravne i fizičke osobe obvezne utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze šest i u maloprodaji osam posto na nabavnu cijenu

Unatoč odluci Vlade Federacije BiH o formiranju cijena i marži osnovnih životnih namirnica i naftnih prerađevina, kojom su utvrđene maksimalne visine marži na pojedine proizvode i gorivo, određen broj trgovaca namirnicama i naftnim prerađevinama tijekom prvih šest mjeseci ove godine pokušavao je iskoristiti situaciju i dizanjem marži na određene namirnice zaraditi dodatni novac. Kako su naveli iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, federalni i županijski inspektori su u prvih sedam mjeseci ove godine izvršili više od 3600 inspekcijskih nadzora. U velikom broju njih utvrđene su razne nepravilnosti, posebice kada su u pitanju cijene. Prema zbirnom broju inspekcijskih nadzora, Federalna tržišna inspekcija je od siječnja do 27. lipnja 2022. godine izvršila ukupno 1571 inspekcijski nadzor i izdala prekršajne naloge u ukupnom iznosu od 1,296.850 konvertibilnih maraka. Iz ove uprave navode da su od 28. veljače osobito intenzivirali nadzore nad provođenjem odluka Vlade Federacije BiH o formiranju cijena i marži osnovnih životnih namirnica i naftnih prerađevina.

Utvrđene nepravilnosti

Od početka ožujka ukupan raspoloživi broj federalnih tržišno-ugostiteljskih inspektora usmjeren je na kontrolu benzinskih crpki po zahtjevima i informacijama Federalnog ministarstva trgovine o povećanju cijena goriva s obzirom na to da poskupljenje goriva uvjetuje sva ostala. U ožujku ove godine su pri kontroli cijena naftnih prerađevina u 50,38% slučajeva utvrđene nepravilnosti, kao i kod 34,62% kontroliranih osnovnih životnih namirnica. U travnju je u oblasti kontrole cijena naftnih prerađevina utvrđeno 24,2 posto nepravilnosti, odnosno 64,29 posto kod osnovnih životnih namirnica. - U ožujku 2022. g. u kontrolama je utvrđeno 43,47% nepravilnosti kod cijena naftnih prerađevina, dok je kod osnovnih životnih namirnica utvrđeno 42,1% nepravilnosti u ukupnom broju nadzora - navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove. Prema izvješću Federalne tržišne inspekcije, od 1. do 27. lipnja 2022. godine izvršen je 201 inspekcijski nadzor i izdano je 145 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 238.950,00 KM. Također, federalni tržišno-ugostiteljski inspektori su u lipnju izdali sedam rješenja o otklanjanju nedostataka i dvije upravne mjere zabrane rada/pečaćenja objekata. Konstatirano je i da gotovo 20 posto kontroliranih subjekata nije izdavalo fiskalne račune. - Također, vrši se i kontrola količine istakanja goriva u putnička motorna vozila. Kod dva uvoznika utvrđeno je da je došlo do enormnog povećanja cijena (gotovo 30 feninga i više po litri) u odnosu na druge uvoznike i manje benzinske crpke gdje su kod većine evidentirane stabilne cijene - naveli su inspektori. Osim federalnih, kontrole su vršili i županijski inspektori.

Propisane kazne

Kada je riječ o kontroli cijena osnovnih životnih namirnica i naftnih prerađevina, županijski tržišni inspektori su od siječnja do svibnja 2022. g. izvršili 2078 nadzora te izdali 717 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 502.700 KM. Podsjetimo, kazne koje su propisane za kršenje propisanih mjera neposredne kontrole cijena kreću se do 10.000 KM. - Novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 10.000 KM kaznit će se za prekršaj pravna osoba u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena - stoji u Zakonu o kontroli cijena. Inače, nadzor nad radom distributera naftnih prerađevina vrši se i na osnovi predstavki građana i izvješća sa sustava IS NK PND Federalnog ministarstva trgovine. Inspektori reagiraju i na prijave građana o neopravdanom podizanju cijena osnovnih životnih namirnica. Podsjetimo da je Vlada FBiH odlukom odredila da su pravne i fizičke osobe obvezne utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest posto i u maloprodaji maksimalnu visinu od osam posto na nabavnu cijenu. Ovo se odnosi na osnovne životne namirnice i pelene za djecu, određene higijenske potrepštine, stočnu hranu… Gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim prerađevinama propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litri prerađevina, onima koji obavljaju trgovine na malo naftnim prerađevinama propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litri prerađevina. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?