Meteorolozi prognoziraju kakva nas zima očekuje

Trend iznadprosječno visokih temperatura u BiH “prelit” će se i na zimu

26.10.2023.
u 18:26

Iako nam je jesen odavno stigla kalendarski, ljeto kao da nikada nije otišlo s obzirom na temperature zraka, piše Večernji list BiH. Koliko ovaj listopad “odskače” od prethodnih, objasnio je i Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), koji je kazao kako su na pojedinim mjernim postajama u Bosni i Hercegovini prvi put izmjerene tropske noći u listopadu.

Što nas očekuje?

Prognozirao je i kakvo se vrijeme može očekivati do kraja mjeseca te što nas čeka u studenome. - Kad su u pitanju vrijednosti temperature zraka u Bosni i Hercegovini, do kraja ovoga mjeseca bit će pod utjecajem toplije, ali vlažnije zračne mase koja jugozapadno strujanje prebacuje s Mediterana na naše prostore i u takvim okolnostima vrijednosti temperatura zraka bit će iznad prosjeka, što znači da će se do kraja ovog mjeseca temperatura zraka u Bosni i Hercegovini, prije svega u Bosni, kretati od 9 do 11, u Hercegovini do 14 stupnjeva u jutarnjim satima. Maksimalne temperature u Bosni bit će oko 24 stupnja, a u Hercegovini i do 28 stupnjeva. To su temperature koje su za ovaj mjesec daleko iznad prosjeka, ali uz ovo južno strujanje, odnosno vjetar južnog smjera, dosta su ugodne za listopad - kazao je prije nekoliko dana meteorolog Krajinović za radiosarajevo.ba te nastavio: - Prognoze za listopad pokazuju da će se trend iznadprosječno visokih temperatura zraka zadržati do kraja mjeseca, ali i naši prognozni modeli koje koristimo za dugoročne vremenske prognoze pokazuju da će i u studenome prosječne mjesečne temperature biti iznad prosjeka. To se posebno odnosi na sjever zemlje, gdje će te pozitivne anomalije biti 2 - 3 stupnja iznad referentnih vrijednosti, a u središnjim i južnim predjelima od 1 do 2 stupnja. Tijekom cijele ove jeseni, a mjesec i pol smo već izmjerili te imamo još isto toliko, sve upućuje na to da će ovo biti jedna od najtoplijih sezona kada je u pitanju jesen u BiH - kaže Krajinović. Kada je pak riječ o zimi, trend od ove jeseni će se, kaže Krajinović, “preliti” u sljedeću sezonu, iako naglašava da su preciznije prognoze trenutačno preuranjene. Kako je dodao, to ne znači da prozori hladnih zračnih masa sa sjevernih dijelova europskog kontinenta neće utjecati na naše vremenske prilike. Kako je, među ostalim, istaknuo za radiosarajevo.ba, modeli upućuju da će prosječne temperature biti znatno iznad prosjeka, osobito kada su u pitanju prosinac i siječanj. Ipak, kako je rekao, još je rano govoriti o detaljima kada je u pitanju temperaturni režim za zimu. - Treba naglasiti da je sezonska prognoza za jesen savršeno odradila svoj dio posla, tako da s nekom dozom pozitivne sigurnosti možemo govoriti o tim pozitivnim odstupanjima temperatura za nadolazeću sezonu zime - kazao je Krajinović za radiosarajevo.ba.

Strujanje zraka

I meteorolog Nedim Sladić je za Novu BH govorio o zimi koja nam kuca na vrata. - Postoji umjerena vjerojatnost da bi ova zima trebala biti toplija od prosjeka. Po oborinama nešto malo vlažnija, što implicira da bi Sredozemlje moglo biti aktivno i samim tim nama slati nestabilan i vlažan zrak. To strujanje zraka prouzročilo bi da imamo toplije, više temperature zraka nego što je uobičajeno za ovaj dio godine - rekao je Sladić za Novu BH. Sladić je na kraju istaknuo kako sve navedeno ne znači da će hladnoća izostati u idućem razdoblju. - Kada se uvežu ta tri mjeseca, može se reći da toplina ima veću dominaciju naspram hladnih razdoblja. Ali to ne znači da će hladnoća u potpunosti izostati - zaključio je Sladić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?