90 posto mesa dolazi iz EU

Trećerazredno meso koje građani europskih zemalja ne žele, pojedu stanovnici BiH

16.09.2017.
u 16:01

Prema podacima Europske komisije, izvoz živih goveda i goveđeg mesa iz EU u treće zemlje povećan je u odnosu na prvih šest mjeseci 2016. godine za 52.360 tona, piše Večernji list BiH. To je bio najveći šestomjesečni izvoz u posljednjem desetljeću, vrijedan 1,2 milijarde eura. Zanimljiv je podatak da je najveći rast (6-17%) izvoza govedine iz EU ostvaren u BiH, Gani i Obali Slonovače.

Svježe i zamrznuto meso

Dok izvoz u afričke zemlje uglavnom otpada na iznutrice, dotle je BiH najveći potrošač svježe i zamrznute govedine iz EU. Iz Europske komisije čak su se pohvalili da je za njihovu govedinu BiH važnija čak i od Švicarske.

Dok se EU hvali da je za njihovu stoku i goveđe meso tržište BiH jedno od važnijih, domaći farmeri poručuju da je riječ o otpadu koji može proći samo kod nas. Poručuju da je, pored zabrane izvoza stoke i goveđeg mesa iz BiH, poseban problem što iz EU uvozimo nekvalitetne proizvode. Poručuju da Europa može biti zadovoljna trgovinskim skorom s BiH, ali da, s druge strane, ova država, njezini proizvođači i građani od toga nemaju baš ništa, prenosi Blic.

“Riječ je o trećerazrednom mesu koje građani europskih zemalja ne žele, a poznato je da kod nas sve prolazi. S druge strane, mi bismo svojom proizvodnjom mogli zadovoljiti domaće potrebe, ali nam nekontrolirani uvoz jeftine hrane mrsi račune. Europa sebi ostavlja ono što je kvalitetno, a nas što zapadne”, kazao je za Blic predsjednik Udruženja stočara RS-a Vladimir Usorac. U BiH najviše mesa dolazi iz Europske unije, 90 posto od ukupno uvezenog mesa. Ovaj podatak potvrdio je prošlog mjeseca ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, posebno se osvrnuvši na kvalitetu tog mesa. Ministar je kazao da, što se tiče uvezenog mesa, u BiH dolazi ono najlošije kvalitete. “To je u razvijenim državama jedna vrsta otpada, a nama dolazi po minimalnim cijenama”, istaknuo je Šarović.

Povećanje dva i pol puta

BiH goveda najviše uvozi iz Rumunjske, Poljske i Hrvatske, a meso iz Nizozemske, Poljske i Italije. U usporedbi s istim razdobljem prošle, za šest mjeseci ove godine uvoz prerađevina od mesa iz EU skočio je za čak dva i pol puta. Tako smo u prvoj polovini prošle godine iz Europe uvezli 644 tone, a za šest mjeseci ove godine 1582 tona mesnih prerađevina, koje smo platili 10,8 milijuna KM.•

Ključne riječi

Komentara 1

RO
roksi1968
18:50 16.09.2017.

Junetinu i govedinu nejedem,osim ponekad cevape.Samo domace svinjsko meso,a janjetinu i prasetinu iskljucivo domacu i to sa raznja.Tu trecerazrednu govedinu jedu mahom Bosnjaci.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?