Američki East West Institut

Treba pojednostaviti daytonsko uređenje i povesti BiH u EU i NATO

14.05.2018.
u 08:00

- BiH je hitan prioritet 2018. godine. SAD zajedno s EU-om treba potaknuti čelnike bh. stranaka na pregovore o novom Izbornom zakonu. Ako ne uspiju postići dogovor, visoki predstavnik treba iskoristiti svoje ovlasti za intervenciju, uključivanje izrade i donošenja zakona uime bosanskohercegovačkih subjekata - stoji su analizi instituta East-West iza koje stoje brojni bivši ugledni američki dužnosnici koji imaju veliko iskustvo s regijom, piše Večernji list BiH.

Ocjenjujući kako je BiH glavni prioritet regije zapadnog Balkana, u analizi se navodi kako treba razmotriti i mogućnost uvođenja sankcija za one koji opstruiraju rješavanje Izbornog zakona.

Izbori i nasilje

Bivši savjetnici Nacionalne sigurnosti, State Departmenta i drugih institucija SAD-a pozvali su američke vlasti i institucije EU-a da se nakon izbora snažnije usredotoče na pojednostavljenje daytonskih institucija.

- Daytonski sporazum iz 1995. godine okončao je nasilje u BiH mješavinom sile i diplomacije. To je stvorilo višenacionalnu državu, ali je ustvari zamrznulo i institucionaliziralo etničke podjele zemlje. Od tada se pokazalo nemogućim reformirati bosanskohercegovačke institucije ili osigurati učinkovitu vlast u zemlji - navodi se u analizi koja se uz BiH bavi i stanjem na Balkanu te utjecaju Rusije, Turske i Kine. 
Oni su uvjereni kako je potrebno redizajnirati institucije, demokratizirati društvo i učvrstiti državu, tako da se izbjegnu crni scenariji. 
- BiH riskira postati propala država. Kriminal i korupcija su zastrašujući. Ozbiljna šok-ekonomska kriza, nacionalno motivirano nasilje ili karizmatični vođa koji je izazvao nacionalističke osjećaje mogli bi pokrenuti unutarnji sukob. Predstojeći izbori, u nedostatku Izbornog zakona, pružaju potencijalnu platformu za takav šok - upozoravaju. 
I oni zagovaraju jačanje veza s NATO-ovim savezom i unatoč protivljenju Republike Srpske, Srbije i Rusije takvom ishodu. 
- Solidarna suradnja s NATO-om treba biti prioritet. U tu svrhu NATO bi trebao razmotriti postojeće prepreke povećanim vezama, uključujući najznačajnije inzistiranje na tome da Republika Srpska registrira državnu imovinu. Mogući su različiti kompromisi, kao što je zahtijevanje pretvaranja ovih baza u nevojnu javnu upotrebu - stoji u analizi.

Rusija, Kina, Turska

Oni su pozvali SAD i EU da se snažnije angažiraju u BiH i regiji kako ne bi prepustili prostor Turskoj, Kini i Rusiji. 
- Problematična je turska ponuda o drukčijem modelu upravljanja – autotitarnog islama. Nije u američkom ili interesu EU-a da se taj model proširi na Balkan više nego što je u našem interesu, nakon čega bi institucije liberalne demokracije i vladavina zakona bile potkopane bilo gdje u EU - ističe se. •

Ključne riječi

Komentara 1

SP
Spezispezi
12:29 14.05.2018.

Ameri ne pametujte više. Do sada su jedino Hrvati htjeli u EU i Nato, a za 5 godina Hrvata više neće biti ni u tragovima u BiH. Kad nas je trebalo podržavi vi ste s Turcima tikve sadili. Laku noć, mi odosmo, a vi se sami borite za vaše interese.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?