Intervju: Zoran Galić, ravnatelj GP BiH

Treba ljudstva, a s jednim policajcem na 16 km teško se izboriti s krizom

11.06.2021.
u 18:07

Zoran Galić, ravnatelj Granične policije BiH, u intervjuu za Večernji list govori o zavidnim rezultatima rada ove agencije u proteklih 21 godinu, tijekom kojih se etablirala kao vrlo uspješna, a posebno je to izraženo u razdoblju od 2014. godine u gotovo svim područjima. U kontekstu kadrovske popunjenosti ukazao je na situaciju u kojoj Granična policija godinama šalje apele upozoravajući da je Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Granične policije BiH već 20 godina star i nepromijenjen, a njime nije predviđena ni migrantska kriza ni novi granični prijelazi i slično, piše Večernji list BiH. 

Ipak, prošle godine konačno se dogodio pomak o tom pitanju, u GP-u su izradili pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika te se Galić nada da će konačno biti usvojen. A o potrebi usvajanja dovoljno govori i činjenica da je Granična policija trenutačno prisiljena s jednim policajcem na 16 km odnosno s jednom patrolom na 32 km čuvati državnu granicu od ilegalnih migracija.

Večernji list: Granična policija obilježila je 21. godišnjicu rada te je ista obljetnica izvrsna prilika za osvrnuti se na neka najveća postignuća, ali i najveće izazove s kojima se suočavate. U kojoj je mjeri GP BiH uspio odgovoriti na postavljene mu zadaće i možete li izdvojiti najznačajnije operativne akcije u prošloj i ovoj godini?

- Granična policija BiH iz godine u godinu suočava se sa sve većim brojem zadaća i izazova, uz permanentni nedostatak velikog broja policijskih službenika, kao i materijalno-tehničkih resursa. Ponosan sam na činjenicu da je ova agencija, a što govore i statistički podaci, ostvarila bolje rezultate rada, počevši od 2014. godine naovamo, u gotovo svim područjima. Povećan je broj otkrivenih kaznenih djela prekograničnog kriminala, krivotvorenih dokumenata, evidentirane su veće zapljene opojnih droga, povećan je broj podnesenih krim-obavještajnih izvješća.

Tijekom 2020. i 2021. godine Granična policija BiH provela je veći broj operativnih akcija u cilju sprečavanja krijumčarenja ljudi, roba, droga i drugo. Uz niz operativnih akcija, možemo izdvojiti operativnu akciju “Diablo”, prilikom čega je oduzeto 110 kilograma opojne droge marihuane, operativnu akciju “Wolf” u suradnji s MUP-om Republike Srpske u sklopu koje je oduzeta veća količina cigareta, vrijednosti više stotina tisuća KM, zbog čega je izvršen pretres na više od 14 lokacija, a slobode lišeno i podneseno izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv 14 osumnjičenih osoba. U operativnoj akciji “Boat” slobode je lišeno 13 osoba, razbijen je lanac kriminalne skupine koja je pokušala prokrijumčariti više od 100 nezakonitih migranata, veći broj žive stoke i veću količinu tekstilne robe. U navedenoj akciji slobode je lišen i jedan policijski službenik Granične policije, čime dokazujemo da je GP BiH jasno usmjeren na borbu protiv kriminalnog ponašanja i u vlastitim redovima. U operativnoj akciji “Lipa” u suradnji s MUP-om Republike Hrvatske, koja je bila usmjerena protiv organiziranog kriminala, krijumčarenja nezakonitih migranata i drugih kaznenih djela, slobode su lišene 24 osobe. Prošlog mjeseca realizirali smo i operativnu akciju kodnog naziva “Šiša” u sklopu koje su aktivnosti bile usmjerene na dokazivanje nezakonitih aktivnosti prilikom uvoza duhana za nargilu, čime je oštećen proračun BiH u iznosu većem od 600.000 KM. Uz globalne probleme s kojima se suočavamo, migrantske krize i pandemiju COVID-19, navedene akcije i niz drugih operativnih akcija dokazuju da Granična policija ulaže maksimalne napore u zaštiti državne granice i sprečavanju svakog oblika prekograničnog kriminala.

Večernji list: Dugi niz godina upozoravali ste na pravilnik koji u startu ograničava kadrovsku popunjenost te dovodi do situacije u kojoj nije moguće pokriti sve kritične točke na granici. Što je potrebno mijenjati u kontekstu kadrovske, ali i materijalne popunjenosti kako bi se migrantska kriza stavila pod nadzor?

- Granična policija BiH od samog početka migrantske krize upozoravala je na sve nedostatke i manjkavost postojećih zakonskih i podzakonskih akata, kao i Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Granične policije BiH te da je nužno raditi na jačanju kapaciteta Granične policije BiH kako bismo se uspješno izborili s migrantskom krizom. Međutim, tadašnja vlast na to je gledala kao na prolaznu fazu, ne smatrajući migracije problemom koji će nas pratiti i godinama poslije.

Kada je riječ o Pravilniku o unutarnjoj organizaciji Granične policije BiH, već 20 godina je star i nepromijenjen, a njime nije predviđena ni migrantska kriza ni novi granični prijelazi i slično. Nekoliko puta mijenjali smo Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Granične policije, isti nikada nije bio usvojen. Još 2018. izradili smo novi pravilnik, prema EU standardima. Na njemu su radili i stručnjaci Savezne Republike Njemačke, ali taj pravilnik je zaustavljen, ostao u ladici bivšeg ministra sigurnosti i nikada nismo dobili objašnjenje zašto je stopiran. Prošle godine konačno se dogodio pomak glede toga. Izradili smo ponovno pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjoj organizaciji, koji smo dostavili Ministarstvu sigurnosti BiH, a koji je u najvećoj mjeri usklađen s EU standardima i prema kojemu je naglasak na prijmu novih policijskih službenika, njih 95% u činu policajca u nadzoru granice, te se iskreno nadam da će konačno biti usvojen kako bismo imali dovoljan broj policijskih službenika, prije svega u borbi protiv nezakonitih migracija. Dakle, prije svega, ključno je jačati kapacitete Granične policije BiH, a kada bismo imali dovoljno policijskih službenika i materijalno-tehničkih sredstava, uspješno bismo se mogli izboriti s migrantskom krizom. S jednim policajcem na 16 km odnosno jednom patrolom na 32 km to je izuzetno teško.

​​​​​​​Večernji list: Kakva je situacija kada je riječ o trenutačnom migracijskom pritisku na istočnu granicu?

- Granična policija BiH od početka ove godine odvratila je više od 2300 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. Poboljšanjem vremenskih uvjeta pojačava se i migracijski pritisak, koji je najintenzivniji na istočnom dijelu državne granice. Iste migrante odvraćamo i po 20 puta na dnevnoj bazi, masovno pokušavaju nezakonito prijeći državnu granicu.

Ako ih zateknemo u graničnom pojasu unutar države te ako zatraže zahtjev za azil, isti ti migranti mogu se slobodno kretati, što je sramotno za našu državu. Sramotno je što imamo tako lošu zakonsku regulativu, a rješenja je upravo Granična policija predlagala godinama unatrag, kako je nužno mijenjati Zakon o graničnoj kontroli, Zakon o strancima i azilu te da se isti ti migranti unutar države moraju ili pritvoriti ili biti kažnjavani.

Apsolutno smo za to da se zakoni mijenjaju i da Granična policija mora imati ovlasti za korištenje sankcija, pa i represivnih mjera jer koliko je država jaka, to se očituje i po zakonu i propisima i tu se vidi moć odnosno nemoć države, što je poruka svim migrantima. A poruka kakvu šalje država BiH jest takva da migranti masovno pokušavaju krijumčarenjem i na razne načine preko BiH doći do Europske unije.

​​​​​​​Večernji list: Kako komentirate situaciju u kojoj ministar sigurnosti nije uručio priznanja pripadnicima Granične policije tijekom obilježavanja godišnjice ustroja?

- Granična policija BiH održala je svečanu ceremoniju u povodu 21. godišnjice, a s obzirom na to da prošle godine ceremonija nije održana zbog epidemioloških mjera, ove godine imali smo mnogo više nagrađenih, odnosno onih kojima je ministar sigurnosti BiH trebao uručiti nagrade (zahvalnice policijskim službenicima, zlatne i srebrne značke, medalju za hrabrost, zastavu Ministarstva sigurnosti i reljefni grb). Nažalost, nismo dobili pozitivno svjetlo Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, s obrazloženjem da je bio kratak rok za donošenje rješenja našim službenicima. Da se razumijemo, situacija je takva da i sami nismo znali do posljednjeg trenutka hoće li se održati obilježavanje Dana GP-a BiH. Međutim, uz poštivanje epidemioloških mjera, nismo mogli dopustiti da i ove godine naši službenici budu bez zasluženih nagrada. Nažalost, potez Ministarstva sigurnosti, naše krovne institucije, prikazuje realan odnos prema Graničnoj policiji.

Odnos ministra i ravnatelja možda i ne mora biti na zavidnoj razini, ali mora se pokazivati profesionalnost i uvažavanje kako ne bi trpjeli naši policijski službenici koji su zaslužili da ih se nagradi za svoj izvanredan doprinos radu. Nažalost, od 2014. godine ministar sigurnosti BiH bio je samo jedanput na svečanoj ceremoniji Granične policije BiH, a naši kadeti čak su polagali prisegu pred pomoćnikom ministra sigurnosti umjesto pred ministrom ili eventualno njegovim zamjenikom, što je nedopustivo i nije zakonski određeno. No, prešutjeli smo i na tu i na brojne druge situacije kako ne bismo stvarali netrpeljivost i kako ne bi naši službenici ispaštali.

Ministra poštujemo i uvažavamo, ali očekujemo isto i s njegove strane. Granična policija Bosne i Hercegovine uvijek je otvorena za suradnju, uvažavamo i poštujemo instituciju Ministarstva sigurnosti BiH. Nikada nismo stvarali zidove, nego gradili mostove, ali nećemo dopustiti da se na Graničnoj policiji uvijek lome koplja, ne pristajemo ni na kakve pritiske ni ucjene bilo koje vrste.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije