Kakavi sve zahtjevi dolaze

Tražili od Vlade da institucijama naloži da kupe domaće jabuke iz Sarajeva

19.01.2015., Vukovina, Velika Gorica - Distributivni centar Zagrebacki vocnjaci. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
10.09.2015.
u 06:30

Vlada se mora baviti i prodajom domaćeg voća jer ga Zavod za poljoprivredu ne može prodati

Svaka faza razvoja samoupravljanja u BiH bila je praćena i negativnim procesima. Jedan od njih je, veoma značajan na globalnom planu, da nije stvoren sustav odlučivanja koji bi proizveo učinkovito odlučivanje i gospodarski sustav.

Ne mogu vršiti prodaju

Na širem planu zapažena je pojava da su se umnožavale institucije sustava, a opadala njihova učinkovitost. Ekonomska i socijalna cijena njihova postojanja se uvećavala toliko da su postale nekorisne, barem za interese radničke klase. Čini se da su nasljeđa bivšeg sustava i dalje na sceni u BiH. Uloga sindikata u bivšem sustavu, osim nabave zimnice, nije imala nikakvu drugu funkciju, a radnici su je plaćali u ratama. Slična situacija je i danas, a ona se zrcali na nedavnom primjeru Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo koji je od Vlade Federacije BiH zatražio da svojim institucijama predloži kupovinu jabuka s njegova oglednog poligona na Butmiru, piše Večernji list.

Jabuke u institucije

Podsjetimo, Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo na oglednom poligonu Butmir u zasadu voća očekuje urod od oko 20 tona jabuka u manjim serijama s različitim vremenom dozrijevanja. Nakon razgovora s predstavnicima Vlade FBiH, obrazloženo im je kako ne mogu vršiti prodaju jabuka te je uslijedio konačan prijedlog da se proizvodi s poligona Butmir upute federalnim institucijama koje za svoj rad kupuju voće. Tako se Vlada, umjesto rješavanja prioritetnih problema, morala početi baviti i plasmanom jabuka u federalne institucije. Naime, Vlada je, kako se navodi u odlukama, prihvatila informaciju od Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo i shodno navedenom u njegovu zahtjevu predložila da se zaduže resorna ministarstva te da dostave popise potreba za raspodjelu jabuka. Vlada Federacije BiH je donijela zaključak prema kojemu je usvojila informaciju Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo o očekivanom urodu jabuka u kolekcijskom zasadu voća na oglednom poligonu Butmir, te je zadužila Federalno ministarstvo zdravstva, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i Federalno ministarstvo unutarnjih poslova da u roku od sedam dana premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću dostave prijedlog lista institucija kojima bi se izvršila isporuka jabuka, o čemu će biti informiran Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo, piše Večernji list.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?