Vijeće ministara BiH

Trajno se riješava smještaj institucija BiH sa sjedištem u Mostaru

vijeće ministara bih
29.09.2015.
u 15:18

Vijeće ministara BiH će precizno utvrditi cijenu, lokaciju i površinu objekta koji je predmet nabavke

Vijeće ministara BiH utvrdilo je i uputit će u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u Bosni i Hercegovini, kojim je određen podjednak broj neradnih dana tijekom godine za obilježavanje vjerskih praznika za muslimane, pravoslavce, katolike, pripadnike židovske i svih ostalih vjera u Bosni i Hercegovini.

Prihvaćena je sugestija ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, tako da će Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko Distrikt BiH svoje zakone o praznicima uskladiti s ovim zakonom, a prema svojim potrebama i specifičnostima, mogu utvrditi i druge datume kao neradne dane u entitetu, odnosno Brčko Distriktu BiH i odrediti prava u vezi s odsustvovanjem s posla u te dane. Zaposleni u svim institucijama, organima, organizacijama, poduzećima i svim drugim oblicima organiziranja za obavljanje djelatnosti i usluga na teritoriji BiH bi, prema ovom zakonu, trebali imati pet plaćenih neradnih dana u vrijeme vjerskih praznika, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.  

Tako bi za katolike neradni dani bili za Bogojavljenje, za Tijelovo, za Uznesenje Blažene Djevice Marije ili Veliku Gospu, za Sve svete te za Božić. Za pravoslavce su neradni dani Božić, Sveti arhiđakon Stefan, Duhovi, Veliki petak i Vaskrs. Za muslimane su predviđena po dva dana za Ramazanski i Kurban-bajram te jedan dan po izboru vjernika u povodu Nove hidžretske godine ili rođenja poslanika Muhameda. Neradni dani za pripadnike židovske vjere su u vrijeme blagdana Sukot, Šavuot, Pesah, Roš Hašanu (Nova godina) i Jom Kipur (Dan pomirenja), a za pripadnike ostalih vjera u Bosni i Hercegovini zakonski je definirano pet dana u godini za potrebe obilježavanja vjerskih praznika. 

Pitanje migracija

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o formiranju Koordinacijskog tijela za pitanja migracija u BiH. Dopunama Odluke definirano je da će ovo tijelo u slučaju nastanka ili očekivanih izvanrednih kriznih situacija u oblasti migracija djelovati i kao operativni štab za pitanja migracija u BiH. 

Kada Koordinacijsko tijelo zasjeda kao operativni štab za pitanja migracija u BiH, u njegov sastav ulaze i šefovi štabova s razina entiteta i Brčko Distrikta BiH. Operativni štab za pitanja migracija u BiH će koordinirati sve aktivnosti s nadležnim institucijama i agencijama, kao i formiranim štabovima ili drugim tijelima na razini entiteta i Brčko Distrikta BiH te međunarodnim organizacijama i nevladinim organizacijama kako bi se prevazišla konkretna krizna situacija u oblasti migracija. Ovaj štab će predlagati mjere, odluke i procedure djelovanja Vijeću ministara BiH i drugim nadležnim institucijama i agencijama posredstvom Ministarstva sigurnosti. Za predsjedavajućeg devetočlanog Koordinacijskog tijela imenovan je ministar sigurnosti Dragan Mektić.  
       

Plavi dizel

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Inicijativu za pokretanje postupka za donošenje zakona o dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, koje se odnose na oslobađanje od plaćanja akciza i cestarina na dizel gorivo (plavi dizel) za korištenje u poljoprivrednoj primarnoj proizvodnji.    

Inicijativa će biti upućena Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje BiH da u što kraćem roku, u skladu sa svojim nadležnostima, da mišljenje na ovu inicijativu. Na ovaj način Vijeće ministara dalo je podršku stvaranju povoljnijih uvjeta privređivanja za primarne poljoprivredne proizvođače u BiH, koji su već duže vremensko razdoblje izloženi nepovoljnim klimatskim uvjetima (poplave, suša, požari itd.), a koji su rezultirali enormnim gubicima. 

Predloženo oslobađanje od plaćanja akcize (0,30 KM/l) i cestarine (0,15 KM/l za ceste i 0,10 KM/l za izgradnju autocesti) predstavljalo bi gospodarskim subjektima u ovom trenutku i velik poticaj za njihovo buduće poslovanje. Istovremeno im se stvaraju povoljniji uvjeti u pogledu konkurentnosti u odnosu na gospodarske subjekte iz našeg okruženja, koji su u svojim zemljama oslobođeni plaćanja akciza i cestarina na plavi dizel. 

Ovo je važan korak u procesu stvaranja povoljnijih uvjeta za ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, što je preduvjet za daljnji razvoj ukupne poljoprivredne proizvodnje i porast zaposlenosti u ovoj oblasti, čime bi se povećala konkurentnost bh. proizvođača i povećala vanjskotrgovinska razmjena BiH sa zemljama CEFTA-e i Europske unije u poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

Ugovor s Islamskom zajednicom  

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH, utvrdilo je Prijedlog osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajednice u BiH s izmjenama na sjednici. Osnovnim ugovorom se želi osigurati jednoobrazan pravni okvir u kojem će sve crkve i vjerske zajednice u BiH djelovati i biti izjednačene u pravima i obvezama bez ikakve diskiminacije. 

Ovim ugovorom BiH i Islamska zajednica potvrđuju da su, svaka u svom području, neovisne i samostalne, obvezujući se da će u međusobnim odnosima poštovati to načelo, te da će sarađivati radi cjelovitog duhovnog i materijalnog razvoja čovjeka, kao i unapređenja općeg dobra. Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice BiH dostavit će Prijedlog osnovnog ugovora s usvojenim izvještajem tima o obavljenim pregovorima Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru. 

Smještaj institucija  

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Odluku o odobravanju Projekta nabavke objekta za smještaj institucija BiH u Mostaru, s ciljem sustavnog rješavanja problema smještaja institucija BiH, a na osnovu zaključaka Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH te preporuka Ureda za reviziju institucija BiH.    

Projekat je vrijedan 5.000.000,00 KM, a sredstva su već planirana u proračunu institucija BiH za 2015. godinu, i nema novih financijskih izdvajanja, a vodit će se kao Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za razdoblje od 2015. do 2017. godine. 

Vijeće ministara BiH će na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH donijeti posebnu odluku, kojom će se precizno utvrditi cijena, lokacija i površina objekta koji je predmet nabavke. Kupovinom objekta dugoročno se rješava pitanje smještaja za institucije BiH sa sjedištem u Mostaru i ostvaruju nove proračunske uštede, što je jedan od prioriteta aktualnog Vijeća ministara BiH.    

Izvješća o pravima djece

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, usvojilo je Prvo izvješće BiH o provođenju Fakultativnog protokola uz Konvenciju o pravima djeteta koji se odnosi na prodaju djece, dječiju prostituciju i dječiju pornografiju, koji će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, dostaviti Komitetu UN za prava 
djeteta.

BiH učinila je dosta na ispunjavanju i realizaciji preporuka Komitetu UN-a za prava djeteta te je pokazala spremnost za pokretanje kampanja kako bi javnost bila upoznata o pravima djeteta i preporukama radi unapređenja stanja u ovoj oblasti. U promociju prava djece uključene su sve institucije na svim razinama vlasti, navodi se u ovom izvješću, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH.  

Istovremeno je Vijeće ministara BiH usvojilo i Prvo izvješće BiH o provođenju Fakultativnog protokola uz Konvenciju o pravima djeteta 
Ujedinjenih naroda koji se odnosi na uključivanje djece u oružane sukobe, sa zaključnim razmatranjima Komiteta za prava djeteta UN i zadužilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, ovo izvješće dostavi Komitetu UN za prava djeteta.

Javne nabavke

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Pravilnik o ugovorima koje dodjeljuju diplomatsko-konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Pravilnik je prilagođen uvjetima nabavki u DKP mreži BiH radi unapređenja efikasnosti postupka nabavke i otklanjanja nedostataka u praksi. Pravilnik počiva na principima racionalnog i ekonomičnog trošenja proračunskih sredstava; efikasnosti, jednakog tretmana; transparentnosti; nediskriminacije i konkurencije.

Suglasnost za glasovanje

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, dalo je suglasnost za organiziranje glasovanja državljana Republike Turske na teritoriju BiH povodom predstojećih prijevremenih općih izbora u Turskoj. Državljani Republike Turske 24. i 25. listopada 2015. godine mogu glasovati u prostorijama Veleposlanstva Republike Turske u Sarajevu u vremenu od 10:00 do 19:00 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije