SEVER, NOVOSEL I RIBIĆ

Tko su sindikalni čelnici koje je Milanović odlikovao? Jedan je šaljivdžija, drugi svira gitaru, a treći ne zna voziti

milanović sindikalisti
Robert Anić/Pixsell
30.04.2022.
u 09:08

Govor strasti, to je sindikat – objašnjavao je jučer Vilim Ribić Zoranu Milanoviću na Pantovčaku kako rješavanje mnogih problema ubrzava konflikt, a bez njega brojna bi društvena pitanja ostala "u zraku". Klimao je predsjednik glavom, pa razumije on to dobro, a je li, pritom, razmišljao da se i sam upiše u sindikat, nije otkrio. Nije to bila ni tema, okupljanje u svom uredu Milanović je organizirao kako bi Redom Stjepana Radića, za dugogodišnji sindikalni rad i zasluge u borbi za socijalna prava radnica i radnika, odlikovao predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa, predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladena Novosela i glavnog tajnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića. Drago je bilo sindikalnim čelnicima, "preneraženi" su bili što ih se predsjednik sjetio, a ovo priznanje, rekao je Ribić, briše sve loše što se o sindikatima govorilo. Njemu samome milo je bilo što je "Stjepana Radića" dobio pred penziju, sebe je, potpuno opravdano, nazvao doajenom sindikalizma u Hrvata, a budući da su sva trojica borci za radnička prava otkako je Hrvatske, mi ćemo o svakome malo pobliže.

Stanovi i kuće

Vilim Ribić Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja osnovao je 1990. godine, i to, kako je sam rekao u biografiji koja se nalazi na internetskim stranicama sindikata, sasvim slučajno. Ogorčen je bio svojom plaćom u Institutu za suvremenu povijest, pa su mu u Danasu dali prostora da napiše ponešto o položaju znanstvenika. Kolege su se, nakon toga, okupile oko tada 34-godišnjeg Slavonca Ribića, a njegova je prvotna ideja bila da organizaciju prepusti renomiranim vođama. "Ali nisu renomirani baš tako naivni", kazao je ovaj sindikalac i očigledni šaljivdžija, koji je u svoju biografiju stavio i da "osobno misli da je tek dokoličar koji nema što raditi, pa radi 80 sati tjedno". Ovo za rad nije zafrkancija, barem pita li se njegove kolege iz sindikata, koji su u razgovorima za radne medije tvrdili da je Ribić često na poslu znao prespavati. Trosjed neki bio je u uredu, a Ribić, koji noći navodno zna provesti i čitajući, znao ga je iskoristiti. Gorljivi je i fan nogometa, radio je i i kao novinar na televiziji, a jedan je i od osnivača SDP-a, iz kojeg je istupio kad je osnovao sindikat. Prozivan je svojedobno jer je živio u sindikalnom stanu uz povoljan najam, a i zbog ulaganja sindikalnog novca u fondove te gradnje sindikalnog doma u Ulici Florijana Andrašeca. I kuća je njegova bila "na tapeti" 2021., vilom je nazivana, vrijednost joj se procjenjivala na tri milijuna kuna. Demantirao je to Ribić, rekao da ju je kupio za 90 tisuća eura, nema djece pa je šparao, a "valjda sa 60 godina može imati prvu nekretninu".

Koliko zarađuju?

Ima je i Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, i to u Daruvaru, gdje mu živi i obitelj. SSSH ovaj 55-godišnjak vodi posljednjih 12 godina, ali nije mu to prvo sindikalno iskustvo. Bilo je ono 1993., kad se vratio iz Domovinskog rata i u Dalitu Daruvar poveo prosvjed zbog neisplaćenih plaća. Izabrali su ga kolege, nakon toga, za sindikalnog predstavnika, a 1994. Novosel je organizirao i prvi štrajk u modernoj hrvatskoj povijesti. Godinu kasnije, izabran je za regionalnog povjerenika sindikata metalaca, a u Dalitu, privatiziranom početkom devedesetih, radio je do 2004., a ondje je zaposlena bila i njegova supruga. Ima dvoje djece, a voli zasvirati i pokoju rock-baladu na gitari. Prije je to, kažu njegovi kolege, radio češće, sad ga se može nagovoriti ako su neka veća okupljanja.

A na većim je okupljanjima gotovo svaki dan predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Na tramvajska okupljanja mislimo jer ovog se sindikalca po Trešnjevci često može vidjeti ili u javnom prijevozu ili kako hoda. Svojedobno je pojasnio da automobil voziti ne zna, ali ima, zato, godišnji pokaz ZET-a. Sa suprugom Tanjom, cijenjenom psihologinjom, i sinom živi u kući koju je naslijedio, a i dogradio novcem koji je dobio od prodaje stana. Na čelu svog sindikata je od 1999. godine, prije toga bio je sindikalni čelnik u Fini, a na sindikalno djelovanje ovog je 63-godišnjaka potaknuo župnik Franjo Jurak.

Koliko zarađuje Sever, a i ostali predvodnici radnika u Hrvatskoj, vječni je misterij, ali nagađa se da su im mjesečna primanja istovjetna onima državnih tajnika, oko 15 tisuća kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?