Upozorenje roditeljima:

Tinejdžeri umorni, pospani i lijeni zbog energetskih pića

07.11.2016.
u 10:00

Energetska i sportska pića jako su popularna među adolescentima, a upravo zbog toga stručnjaci su istraživali utjecaj koji imaju na njihovo zdravlje i ponašanje. Rezultati su pokazali da kod adolescenata takvi napici mogu imati suprotan učinak, to jest mogu ih činiti pospanijima, umornijima i ljenjima, prenosi RTRS.

Utjecaj na zdravlje

Utjecaji na zdravstvenu situaciju kod mladih koji redovito konzumiraju energetske napitke su brojni, a uglavnom se dovode u vezu s promjenama u njihovom ponašanju. Nedavno je provedena studija čiji cilj je bio ispitivanje konzumacija nezdravih pića, cigareta i upotrebe medija među mladima. Studiju je vodio tim sveučilišta u Minnesoti, a promatrane su navike 3000 mladih ljudi iz 20 srednjih škola diljem te američke savezne države. Iako su rezultati pokazali da većina mladih energetska pića konzumira kada su suočeni s povećanom fizičkom aktivnošću, ono što zabrinjava je sve veći broj onih koji rade upravo suprotno. Mnogi srednjoškolci, osobito muškog spola, energetska pića piju ispred TV ekrana i tu provode znatno više vremena od svojih vršnjaka koji ne konzumiraju napitke za podizanje energije. Mladići koji su tijekom tjedna unosili velike količine energetskih pića provodili su i do četiri sata više igrajući videoigre od vršnjaka koji su energetska pića konzumirali umjereno ili nisu uopće. Umjesto da pojačaju energiju, energetska pića adolescente čine više ljenjima, umornijima i bolesnijim. Upravo kod pripadnika te starosne skupine, ova pića imaju protuučinak u odnosu na obećanja proizvođača. Roditelje, ali i djecu bi trebalo upozoriti na brojne posljedice unosa energetskih pića, osobito u tom uzrastu. Ono što još više zabrinjava je to da mladi često prave katastrofalne kombinacije kofeina, alkohola, amfetamina i ecstasyja.

Alkohol i energetski napici

Ako se duže uzimaju, dovode do drhtavice, slabosti mišića, oduzetosti, lupanja srca, glavobolje, gušenja. Energetska pića odavno su postala dio svakodnevice mladih u BiH. Ne konzumiraju ih samo na zabavama, u klubovima i diskotekama, već i na školskom odmoru uz užinu. Za masovnu upotrebu u velikoj mjeri su odgovorne reklame u udarnim emisijama, a djeca i tinejdžeri vole “adrenalinski naboj”, koji osjete kada popiju energetski napitak. Ako se piju u umjerenoj količini, bez ikakvih dodataka, energetska pića ne moraju ostaviti negativne posljedice. Međutim, problem je što se najčešće kombiniraju s alkoholom, amfetaminima i ecstasyjem. To uživanje bez granica ostavlja neželjene, uglavnom teške i ozbiljne posljedice. Iako su sličnog okusa kao obična osvježavajuća pića, energetska sadrže tri specifična sastojka, koja su pojedinačno ili zajedno prisutna u znatno većoj količini nego u ostalim namirnicama. To ih i čini potencijalno opasnim, a sastojci su kofein, taurin i D-glukuronolakton. Kofein iz energetskih napitaka može ubrzati rad srca, pojačati kontrakcije srca i krvni tlak. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije