TEHNOLOGIJE

Televizor i mobitel imaju gotovo svi stanovnici BiH, računalo tek trećina

mobiteli
Shutterstock
01.04.2023.
u 16:24

Kada je riječ o vremenu provedenom na internetu, ovo istraživanje pokazalo je kako više od 1,400.000 osoba koristi internet više puta tijekom dana

Tijekom prošle godine televizor je posjedovalo 97,1 posto kućanstava, mobilni telefon 95,1 posto, tablet 16,1 posto, laptop 36,1 posto, a računalo 39,5, pokazalo je istraživanje "Upotreba informacijsko-komunikacijskih tehnologija u Bosni i Hercegovini u 2022. godini", čiji su rezultati objavljeni u istoimenom izvješću Agencije za statistiku BiH.

Tko ima pristup

Ovo istraživanje pokazalo je kako 61,3% kućanstava ima pristup računalu, dok ih 38,7% nema pristup računalu. - Zastupljenost računala u kućanstvima varira ovisno o tipu naselja. U urbanim sredinama 65,7% kućanstava ima pristup računalu, a u ostalim dijelovima 57,7%. Značajne razlike mogu se primijetiti kada se uspoređuje pristup računalu u kućanstvima s djecom mlađom od 16 godina (85,4%) i onima bez djece mlađe od 16 godina (52,3%) - pokazalo je navedeno istraživanje. Dalje se navodi kako je jaz u pristupu kućanstava računalu vidljiv u strukturi kućanstava po mjesečnom dohotku. Tako pristup računalu većinom imaju kućanstva s mjesečnim primanjima većim od 1500 KM (79%), odnosno prihodima većim od 2500 KM (89%), dok udio onih s primanjima do 1000 KM iznosi svega 33,4%. - Rezultati istraživanja o upotrebi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u kućanstvima i pojedinačno (IKT-D) u BiH pokazali su da 75,9% njih ima pristup internetu, kao i da 23,9% kućanstava nema pristup internetu, dok 0,2% njih ne zna ima li pristup internetu. U BiH 75,9% kućanstava ima pristup internetu, što je povećanje od 0,9% u odnosu na 2021. godinu - stoji u izvješću. Dalje, rezultati istraživanja pokazali su da 95,5% kućanstava koja imaju djecu ispod 16 godina ima pristup internetu, kao i da 68,6% onih koja nemaju djecu ispod 16 godina ima pristup internetu. Također, u BiH je 78,7% osoba koristilo internet u posljednja tri mjeseca od provedbe istraživanja, 0,6% ispitanika koristilo je internet prije više od tri mjeseca, a 2,1% prije više od godinu dana. Ispitanika koji nikad nisu koristili internet je 18,5%. Kada je riječ o vremenu provedenom na internetu, ovo istraživanje pokazalo je kako više od 1,400.000 osoba koristi internet više puta tijekom dana. Ispitanici koji su koristili internet tijekom posljednja tri mjeseca u velikoj su ga mjeri koristili za telefoniranje preko interneta, videopozive (93,6%), slanje online poruka preko Skypea, Messengera, WhatsAppa, Vibera itd. (84,5%), čitanje online novina, časopisa (70,2%), sudjelovanje na društvenim mrežama kao što su Facebook i Twitter (70,6%), pretraživanje informacija o zdravlju (npr. rane, bolesti, prehrana, poboljšanje zdravlja i sl.) (55,5%), pronalaženje informacija o proizvodima i uslugama (75,7%), a značajan broj ispitanika koristio je internet za slanje/primanje elektroničke pošte (49,8%).

Informatizacija društva

Inače, Agencija za statistiku BiH u proteklih pet godina s entitetskim statističkim institucijama provodi istraživanja o korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Prvo se odnosilo na kućanstva i pojedince, a drugo na poduzeća. Oba ova istraživanja provedena su 2022. godine. Svrha ovoga istraživanja je prikazati razinu upotrebe interneta i ostalih informacijsko-komunikacijskih tehnologija te broj osoba u BiH koje su korisnici interneta i za koje se svrhe upotrebljava internet. Ovi podaci čine važan izvor informacija za provođenje politika u sektoru informacijskog društva. Uzorak je dizajniran kao troetapno stratificirani slučajno izabrani uzorak. Jedinice uzorkovanja prve etape su jedan ili više popisnih krugova. Slučajno izabrana kućanstva s bar jednim članom starosti od 16 do 74 godine unutar tih popisnih krugova jedinice su druge etape uzorkovanja, dok su slučajno izabrane osobe unutar tih izabranih kućanstava jedinice treće etape uzorkovanja. Veličina uzorka na razini BiH je 8167 kućanstava. Stopa odgovora je 80,8%, odnosno 6603 kućanstva. Podaci su prikupljeni telefonskim anketiranjem (CATI).

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?