PRIJATELJSKI POSJET

Talijani posjetili župe Grahovo i Drvar

posjet
Foto: Agencija
11.02.2016.
u 09:48

U posjetu župama Drvar i Grahovo boravila je od 6. do 9. veljače ove godine skupina uglavnom, mladih Talijana sa sjevera Italije, iz okolice Trevisa.

Plod je to prijateljstva koje je rođeno prošle godine kada je ista skupina, početkom srpnja bila na jednotjednom volonterskom radnom kampu u župi  Grahovo, prenosi Fena.

Gosti iz Italije ovaj su put bili smješteni po obiteljima u župi Drvar, pa su sa drvarskom župnom zajednicom zajedno slavili nedjeljnu  misu u župnoj crkvi sv. Josipa, koju je dvojezično, na hrvatskom i talijanskom, slavio župnik don Davor Klečina.

Talijani su sudjelovali i na pokladnim zabavama s maškarama, najprije u Drvaru, a potom i u Grahovu, odnosno u planinarskom domu na Stožištima, gdje su imali prilike čuti hrvatske tradicionalne i narodne pjesme u izvedbi tamburaškog sastava "Zlatne žice" iz Zenice.

Gosti iz Italije posjetili su i Dnevni centar za djecu "Gnijezdo" i djeci uručili prigodne darove (igračke i školski pribor), a potom su posjetili i prostorije Udruge žena "Grahovo" gdje su se upoznali s raznovrsnim aktivnostima žena iz Udruge, posebno njihovim manualnim djelatnostima te mirotvornim inicijativama.

Talijani su obišli Livno, gdje ih se najviše dojmio posjet Dukatarevoj džamiji (džamiji Glavici) na livanjskom Starom gradu. Tu ih je srdačno i prijateljski dočekao livanjski imam i vjeroučitelj Edin ef. Jašarević, koji im je govorio o islamu i islamskim običajima, a potom su gosti iz Italije imali priliku postaviti brojna pitanja, što i ne čudi, budući da je svima njima to bio prvi posjet jednoj džamiji i uopće prvi blizak dodir s islamom i islamskim vjerskim službenikom. Nakon toga gosti iz  Italije nazočili su u džamiji kratkoj popodnevnoj molitvi vjernika muslimana, tzv. ikindiji.

Gosti iz Trevisa obišli su još izvor Duman, posjetili Muzej starina "Kod Kelje", te Franjevački samostan i crkvu na Gorici, gdje im je o crkvi govorio vikar samostana fra Tvrtko Vrdoljak.

Inače ova skupina mladih Talijana i njihovih obitelji samo je dio velike volonterske mreže nazvane „Operacija Mato Grosso", nastale u Italiji 1967. g. po nadahnuću salezijanca Uga de Censija. Članovi ove volonterske mreže – najčešće cijele obitelji s djecom – u slobodno vrijeme bave se raznim aktivnostima (najviše sakupljanjem i prodajom starog željeza) te od prikupljenih sredstava pomažu razne projekte u korist najsiromašnijih u zemljama Latinske Amerike.

 Želja je gostiju iz Italije, za početak, pomoći u Grahovu izgradnju dječjeg igrališta od drveta,  pa će angažirati jednu od lokalnih pilana kako bi se u projekt što više uključilo domaće stanovništvo i barem malo doprinijelo oživljavanju gospodarstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije