AFGANISTAN

Talibani: Oprostili smo Njemačkoj, želimo diplomatsko priznanje i financijsku pomoć

epa
05.09.2021.
u 14:38

Talibani, novi vladari Afganistana, žele diplomatsko priznanje i financijsku pomoć Njemačke, kazao je glasnogovornik islamističkog pokreta u intervjuu za njemački list. 

"Želimo jake i službene diplomatske odnose s Njemačkom", rekao je Zabihullah Mujahid za Welt am Sonntag.

Talibani žele i financijsku te humanitarnu pomoć Berlina kao i suradnju u zdravstvu, poljoprivredi i obrazovanju. 

Takvu vrstu suradnje talibani žele ostvariti i s drugim državama, rekao je Mujahid. U prošlosti su Nijemci uvijek bili dobrodošli u Afganistanu, rekao je.

"Nažalost, tada su se pridružili Amerikancima. No to je sada oprošteno", rekao je Mujahid. 

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas najavio je da će Berlin nastaviti pomagati razvoj Afganistana, a jedan od uvjeta za to je da talibani sastave široku vladu u koju će uključiti i predstavnike drugih skupina i manjina.

Njemačka je zatvorila svoje veleposlanstvo u Kabulu i prekinula pomoć za razvoj otkako su talibani prošli mjesec osvojili vlast. 

Međutim, Berlin je obećao da će nastaviti pružati žurnu pomoć raseljenima u Afganistanu i izbjeglima iz te zemlje kroz humanitarne organizacije.

Europska unija dogovorila je ovaj tjedan uvjete za ograničenu suradnju s talibanima. Prvi je uvjet da talibani zajamče da Afganistan neće biti utočište teroristima koji bi mogli napadati druge zemlje kao što je to bilo u prošlosti. 

Nadalje, talibani moraju poštivati ljudska prava, posebno žena, sastaviti uključivu vladu, omogućiti neometan dolazak humanitarne pomoći i omogućiti stranim državljanima i ranjivim Afganistancima koji to žele da napuste zemlju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?