Živimo u svijetu u kojem vlada epidemija usamljenosti, zbog čega je sve više problema

SZO: Usamljenost globalna zdravstvena prijetnja. Prijatelje za razgovor traže

usamljenost
23.01.2024.
u 08:27

Istraživanje provedeno sredinom 2021. godine među starijim osobama od 65 do 85 godina u šest zemalja i teritorija istočne Europe: u Albaniji, Azerbajdžanu, BiH, Gruziji, Srbiji, kao i na Kosovu pokazalo je kako je ova populacija itekako usamljena

Još je Aristotel rekao da nitko ne bi izabrao život bez prijatelja, čak ni kad bi u zamjenu dobio sva blaga ovoga svijeta. Najnovija istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) danas pokazuju kako je itekako bio u pravu, piše Večernji list BiH.

Razlozi depresije

Nažalost, živimo u svijetu u kojem vlada epidemija usamljenosti, a oni koji to žele, mogu za određeni novac unajmiti prijatelje. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je usamljenost gorućom globalnom zdravstvenom prijetnjom, a američki glavni kirurg dr. Vivek Murthy tvrdi da su njezini učinci na smrtnost jednaki pušenju 15 cigareta dnevno. Kod starijih osoba usamljenost je povezana s 50 posto povećanim rizikom od razvoja demencije i 30 posto povećanim rizikom od incidentne koronarne arterijske bolesti ili moždanog udara.

Istraživanje provedeno sredinom 2021. godine među starijim osobama od 65 do 85 godina u šest zemalja i teritorija istočne Europe: u Albaniji, Azerbajdžanu, BiH, Gruziji, Srbiji, kao i na Kosovu pokazalo je kako je ova populacija itekako usamljena. Problem je dodatno pogoršala pandemija koronavirusa i mjere koje su, među ostalim, podrazumijevale izbjegavanje kontakata uživo. Uz osobe treće životne dobi, usamljenost, pokazuju istraživanja, također uništava živote mladih ljudi. Između 5 i 15 posto adolescenata je usamljeno, prema brojkama koje su vjerojatno i veće. U Africi 12,7 posto adolescenata doživljava usamljenost u usporedbi s 5,3 posto u Europi. Veća je vjerojatnost da će mladi ljudi koji doživljavaju usamljenost u školi napustiti fakultet. To također može dovesti do lošijih ekonomskih rezultata; osjećaj nepovezanosti i nepodržanosti u poslu može dovesti do slabijeg zadovoljstva poslom i slabijeg učinka. Specijalist neuropsihijatrije prof. dr. med. sc. Osman Sinanović smatra da se usamljenost povremeno javlja kod svih ljudi, a prema nekim istraživanjima, od 15 do 30 posto odraslih osoba je u trajnijoj/kroničnoj usamljenosti. - Istraživanja pokazuju i da postoje negativne posljedice usamljenosti na tjelesno i psihičko funkcioniranje. Učestalija je depresija, anksioznost, niska razina samopoštovanja, samoubojstva, a povećan je i rizik od kardiovaskularnih bolesti i demencije. Pandemija koronavirusa povećala je broj usamljenih i potencirala ovaj problem - rekao je nedavno za Fenu dr. Sinanović. Naglašava kako je usamljenost neugodno, ali univerzalno ljudsko iskustvo koje se javlja zbog nesklada između željenih i postojećih kvaliteta socijalnih odnosa.

- Nedostatak pojedinog socijalnog odnosa ili nezadovoljstvo određenim odnosom povezano je s različitim dimenzijama usamljenosti. Tako razlikujemo socijalnu usamljenost koja se odnosi na neuključenost u socijalnu mrežu (ne idem na utakmice, kavu s prijateljima, zabave); emocionalnu usamljenost koja se javlja prilikom odsutnosti bliskog odnosa s nekim (partnerom, rođakom, kolegom...) te usamljenost koja proizlazi iz nezadovoljstva obiteljskim i romantičnim odnosima - objasnio je. U cilju smanjenja ovog problema napravljena je aplikacija RentAFriend koja nudi više od 600.000 prijatelja diljem svijeta po raznim cijenama. Tako se prijatelja za razgovor, igranje nogometa, ispijanje kave, šetnju… može pronaći i u Hrvatskoj, BiH, te ostalim zemljama svijeta.

Nacionalne politike

Svjetska zdravstvena organizacija formirala je Povjerenstvo za društvenu povezanost (2024. - 2026.), a cilj joj je da taj problem bude priznat i dobije status globalnog javnozdravstvenog prioriteta. - Povjerenstvo će predložiti globalnu agendu o društvenom povezivanju, radeći s visoko rangiranim povjerenicima da bi inicirali rad po tom pitanju te da bi se povećala podrška ulaganju u dokazana rješenja i mjerenje napretka - objasnili su iz SZO-a. Povjerenstvo će utvrditi da društvena izolacija nije individualizirano pitanje, već utječe na cijele zajednice. - Potencijalna rješenja za epidemiju usamljenosti kreću se od širokih nacionalnih politika do psiholoških intervencija za pojedince. Povjerenstvo planira objaviti iscrpno izvješće o globalnoj usamljenosti sredinom 2025. - zaključili su iz SZO-a. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije