odgovor na Deklaraciju

Svojom rezolucijom političko Sarajevo pokazuje da bh. Hrvate smatra nacionalnom manjinom

18.12.2018.
u 10:00

Kao odgovor na Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, usvojenu prošlog tjedna u Hrvatskom saboru, bošnjačke stranke pripremaju rezoluciju o osudi uplitanja Republike Hrvatske u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Bošnjački odgovor

Ovako nazvanu rezoluciju će formalno u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predložiti SDP-ov Saša Magazinović i to već na prvom zasjedanju ovog Doma. Ovisno o stavu zastupnika iz Republike Srpske, ova rezolucija bi mogla i biti usvojena jer će je, skoro sigurno, podržati sve bošnjačke stranke. Naravno, takva rezolucija, posebice jer će biti usvojena u samo jednom od parlamentarnih domova, nema neku posebnu težinu, ali njezin sadržaj pokazuje kako bošnjačka politika na Hrvate u BiH ne gleda kao na konstitutivan narod, već kao na nacionalnu manjinu, usporedivu s bošnjačkom ili srpskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj ili nekoj drugoj državi.

Rezolucija koja je najavljena će biti dokaz odnosa sarajevske politike prema “hrvatskom pitanju” u BiH. U najavljenoj rezoluciji se, između ostalog, navodi da “ako Hrvatska inzistira na provedbi modela konstitutivnosti kao navodno jedinog modela osiguranja prava kolektiviteta i izbora legitimnih predstavnika, Zastupnički dom poziva Republiku Hrvatsku da razmotri uvođenje koncepta konstitutivnosti Srba i Bošnjaka kroz Ustav Republike Hrvatske, s obzirom na to da pripadnici ovih dvaju naroda broje više od 215.000 stanovnika Republike Hrvatske te da popratno u Saboru Republike Hrvatske omogući zaštitu njihovih kolektivnih prava kroz institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa”.

- Ovu preporuku smatramo utemeljenom u smislu zaštite egzistencijalnih prava ove populacije, imajući u vidu njezinu ugroženost koja se ogleda u činjenici da su Srbi i Bošnjaci 1991. godine činili više od 13 posto ukupnog stanovništva Republike Hrvatske, a danas je taj postotak sveden na tek nešto više od 5 posto, navodi se, između ostalog, u prijedlogu rezolucije koju pripremaju bošnjačke stranke.

Kome sve ide rezolucija

Rezolucija će, prema najavama, biti dostavljena institucijama Hrvatske, ali i Europske unije u cilju da se i EU “informira o nasrtajima Hrvatske na suverenitet Bosne i Hercegovine”. Tekst rezolucije bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, Hrvatskom saboru, predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, Europskom parlamentu, Europskoj komisiji, Vijeću Europe, Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku, veleposlanstvima u Vijeću za provedbu mira (PIC) i voditelju Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku.

Tako će svi pobrojani moći pročitati kako političko Sarajevo dugoročno vidi poziciju Hrvata. Očito je to pozicija nacionalne manjine, a ne jednakopravnoga konstitutivnog naroda. Istina, takve poruke su Hrvatima odaslane više puta i kroz izborni inženjering i nametanje političkih predstavnika, ali ovaj put će to “crno na bijelo” biti sublimirano u jednu rezoluciju, čija će parlamentarna potvrda ovisiti o razini dodvoravanja srpskim zastupnicima pričom o zaštiti prava srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.•

Ključne riječi

Komentara 1

OL
oldday
13:26 18.12.2018.

U monološko informativne novinske rodove spadaju vijesti, kao temeljni oblik novinarskog izražavanja, te proširene vijesti, izvještaji i prikazi. U komentatorsko analitičke rodove spadaju komentatorski izvještaj, analitička bilješka, osvrt, komentar, portret, članak, recenzija, kritika i polemika. Kojem rodu pripada ovaj tekst? Nijednom! Oh da, pripada jednom rodu - huškačkom!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?