SARAJEVO

Svjetska banka ostaje važan partner BiH

03.03.2022.
u 13:22

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda održao je danas sastanak sa visokim izaslanstvom Svjetske banke (SB) predvođenim regionalnom direktoricom Svjetske Banke za zapadni Balkan Linda Van Gelder.

Ministar Bevanda zahvalio se čelnicima Svjetske banke na potpori koju su pružili BiH putem dva projekta ukupne vrijednosti oko 90 milijuna eura namjenjenih za oporavak od posljedica pandemije Covid-19. 

Na sastanku je istaknuto da je u postupku zaključivanja osam ugovora za projekte u vrijednost oko 414 milijuna eura, a u postupku implementacije je deset projekata vrijednih 463,9 milijuna eura.

"Svjesni smo da postoje zastoji zbog kompliciranog postupka sklapanja sporazuma i odlučivanja na više razina vlasti. Ministarstvo financija i trezora BiH nikada nije kočničar i pruža podršku svim institucijama u ovim aktivnostima", naglasio je Bevanda.

Tijekom sastanka bilo je riječi o načinu fukncioniranja institucija u vrijeme privremenog financiranja jer nije usvojen Globalni fiskalni okvir kako bi se u Ministarstvo financija i trezora BiH mogao pripremiti proračun za ovu godinu. 

Bevanda je ponovio da je Zakonom o finaciranju institucija BiH propisano da se uredno izmiruju međunarodne obveze bez obzira da li je usvojen proračun ili Odluka o privremenom financiranju.

Predstavnici Svjetske banke zahvalili su se ministru Bevandi na osbnom angažmanu u pripremi i realizaciji važnih projekata u BiH. 
Oni su naglasili da je u pripremi novi Sporazum o partnerstvu između BiH i SB za razdoblje 2022. – 2026. godina, te da je fokus na projektima iz oblasti poljoprivrede, očuvanja okoliša, nastavak jačanja sustava zdravstvene zaštite i podrške zapošljavanju.

Sastanku je  nazočio i direktor SB za BIH i Crnu Goru Christofer Sheldon.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije