Europski dan promatranja ptica

Svitavsko jezero ima 13.000 močvarica

02.10.2016.
u 10:00

Udruga “Čaplja” iz Čapljine, Ornitološka udruga “Naše ptice” iz Sarajeva, uz podršku Lovačkog društva “Galeb” iz Čapljine, s učenicima iz Osnovne škole “Višići” iz Višića i Osnovne škole “Biograci” iz istoimenog naselja u općini Široki Brijeg, u povodu ovogodišnjeg Europskog dana promatranja ptica, sudjelovali su u promatranju i prebrojavanju ptica u Parku prirode Hutovo blato. Govoreći o tom zanimljivom projektu, voditeljica radionice Irena Rozić kaže:

Svitavsko jezero

“Radionica je organizirana u okviru projekta ‘Park prirode Hutovo blato i Mostarsko blato kao područje sigurno za gniježđenje, odmaranje i zimovanje ptica’. Ono što je zanimljivo za radionicu je da se odvija u okviru Europskog dana promatranja ptica, koji se organizira od 1993. godine i uvijek je prvi vikend u listopadu. U povodu tog europskog dana u kojem se unutar cijele Europe promatraju ptice, potrudili smo napraviti akciju u zaštićenom području - Hutovu blatu.

Radionica se odvija na Svitavskom jezeru, a trenutačno su ovdje s nama, učenici područne škole iz naselja kraj Mostarskog blata. U okviru radionice, uz promatranje ptica, zatim postupak prstenovanja koji u BiH još nije dopušten, ali mi pokazujemo djeci kako se to radi, imali su priliku razgledati Park prirode Hutovo blato.”

Svaki Europski dan promatranja ptica skreće pozornost na ptice selice koje su najugroženije jer se susreću s opasnostima cijelom dužinom svojih životno važnih seobenih putova koji se prostiru tisućama kilometara.

“Ugodno smo iznenađeni prostorom, prvi put smo na ovom području, tolikim brojem ptica i to različitih vrsta. Kad se pogleda na durbin, površina vode se gotovo crni od ptica. To je zaista veliko bogatstvo koje treba čuvati. Radim u tri osnovne škole, dvije u Širokom Brijegu i Biogracima. Nažalost, ovo je prva ovakva radionica za učenike naših škola”, kazala je Dubravka Karačić, nastavnica u OŠ “Biograci”.

Od Josipa Vekića, jednog od članova tima za realizaciju projekta prebrojavanja ptica, saznali smo kako je trenutačno stanje na jezerima Hutova blata zadovoljavajuće:

“Na Svitavskom jezeru ima oko 13.000 ptica močvarica. Još je toplo, pa ptice nisu krenule sa sjevera, ali to je sasvim zadovoljavajući broj. Uočili smo petnaest vrsta močvarica, šest-sedam vrsta pataka, liske, nešto galebova, pa male i velike kormorane, male gnjurce…”

Od ing. Vekića doznali smo da je broj ptica na velikim otvorenim površinama, kao što je Svitavsko jezero, relativno lako utvrditi, jednostavnim brojenjem, jasno, uz pomoć velikih objektiva, zatim fotografiranjem dijela površine i brojenjem, pomoću brojača, pa po sektorima uz pomoć formule itd. Međutim, u nepreglednim dijelovima Hutova blata, kao što je Deransko jezero, brojno stanje se utvrđuje na osnovi jutarnjih i večernjih preleta i slično.

Podaci idu u London

Uglavnom, podaci s Hutova blata će se danas, 2. listopada, uputiti Kraljevskom institutu u London, a nakon tjedan-dva približno će se znati koliko ptica ima u cijelom svijetu.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?