Kriza u vladajućoj koaliciji

Svi čekaju odluku Predsjedništva SBB-a

24.03.2016.
u 07:00

Unatoč svojevrsnom bojkotu SBB-a, nekoliko zakonskih prijedloga jučer je ipak usvojeno u Zastupničkom domu, i to zahvaljujući glasovima oporbe, čiji predstavnici tvrde kako ne spašavaju vlast, već samo podržavaju dobre zakone

Zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i na jučerašnjem nastavku sjednice ostali su pri svojoj odluci da ne sudjeluju u raspravi i budu suzdržani prilikom izjašnjavanja o svim točkama dnevnog reda. Znači li to i početak kraja vladajuće koalicije u Federacije, za sada ne otkrivaju, piše Večernji list BiH. Poručuju tek kako je ovakav oblik prosvjeda u Parlamentu njihova odluka, a ne stav organa stranke.

Montirani proces

- Mi smo, kao Klub, iznijeli ovaj stav i tiče se ove sjednice Zastupničkog doma. Ovo je naš prosvjed zbog tretmana predsjednika stranke Fahrudina Radončića u ovom montiranom procesu. Zašto bismo se pravili kao da se ništa ne događa. Koalicija je u rukama rukovodstva SBB-a i odluku o budućnosti koalicije donijet će rukovodstvo. Organi SBB-a donijet će tu odluku i mi ćemo se ponašati sukladno tomu, kazao je šef Kluba zastupnika SBB-a Nasir Beganović. Stranka demokratske akcije (SDA) oprezno reagira na ponašanje koalicijskog partnera. - Što se tiče koalicije, ona za sada ostaje i trenutačno nije ugrožena jer koalicijski partner SBB nije ništa najavio u tom smjeru. Kakvi će biti daljnji odnosi ostaje za vidjeti, ali što se nas tiče, koalicija je stabilna. Nemamo nikakvo tumačenje ovog stava SBB-a. Mi u potpunosti podržavamo neovisnost sudskog sustava i zahtijevamo da radi odgovorno profesionalno i transparentno, izjavio je šef Kluba zastupnika SDA Ismet Osmanović.

Ulazak u vlast

Unatoč svojevrsnom bojkotu SBB-a, nekoliko zakonskih prijedloga jučer je ipak usvojeno u Zastupničkom domu, i to zahvaljujući glasovima oporbe, čiji predstavnici tvrde kako ne spašavaju vlast, već samo podržavaju dobre zakone. Na relaciji SDA - SBB postoje još neke trzavice koje nisu vezane samo uz slučaj “Radončić”. Nedavno je Nadzorni odbor Autocesta Federacije BiH odbio provesti odluku federalne Vlade o imenovanju kandidata SBB-a za novog direktora. Navodno je na takvu odluku NO izravno utjecao generalni tajnik SDA Amir Zukić. S druge strane, još uvijek se čeka na ulazak SBB-ovih kadrova u Vijeće ministara BiH. Predsjedatelj Vijeća Denis Zvizdić jučer je izjavio da su predstavnici SBB-a tražili da se pričeka s daljnjom procedurom imenovanja Bakira Dautbašića za ministra sigurnosti. Za razliku od državne, SBB ima svoje predstavnike u federalnoj Vladi i oni, barem za sada, normalno obavljaju svoje poslove. Slično je i sa županijskim vladama u kojima SBB ima svoje ministre. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?