Svečana promocija

Sveučilište u Mostaru bogatije za 27 doktora znanosti i umjetnosti

06.12.2023.
u 14:30

Svečanim činom, doktori znanosti i umjetnosti prisegnuli su da će biti vjerni načelima znanstvenoga istraživanja i boriti se za znanstvenu istinu te da će se u primjeni znanstvenih istraživanja rukovoditi samo dobrobiti svoga naroda i cijeloga čovječanstva.

Svečana promocija 27 doktora znanosti održana je u Sveučilišnoj galeriji u Kampusu Rodoč. Ovaj događaj predstavlja važan trenutak u životima novih doktora znanosti, ali i u povijesti Sveučilišta u Mostaru koje s ponosom obilježava 46 godina postojanja.

Ova svečanost nije samo priznanje postignućima pojedinaca već i prilika za Sveučilište u Mostaru da istakne svoj doprinos akademskoj zajednici i razvoju znanstvenih područja, priopćeno je sa SUM-a.

Također, promocija doktora znanosti simbolizira kontinuirani angažman Sveučilišta u poticanju akademske izvrsnosti te potvrđuje njegovu ulogu kao centra obrazovanja i istraživanja.

Prorektor za znanost i razvoj Sveučilišta u Mostaru Ivo Čolak obratio se prisutnima i doktorandima te naglasio važnost trenutka koji označava završetak jednog dijela njihovog akademskog puta, ali i početak izazovne avanture znanstvenog istraživanja.

Prorektor Čolak istaknuo je kako su ovi mladi znanstvenici sada nositelji znanstvenog znanja i odgovornosti te ih potaknuo da svoje novo stjecanje koriste u korist društva i znanstvene zajednice.

- Ponosni smo što ste na Sveučilištu u Mostaru dosegnuli jednu od najviših razina znanstvenog obrazovanja i usavršavanja. Znanost se danas intenzivno razvija, kako u pogledu broja i rezultata znanstvenih istraživanja tako i u stvaranju novih znanstvenih disciplina. Pored ostalog, svrha je sveučilišnoga, poslijediplomskog obrazovanja stvaranje intelektualnih potencijala koji će sutra u različitim područjima djelovanja oplemenjivati i pojedinca i zajednicu. A vi, doktori znanosti i umjetnosti,  osvjetljavajte put znanstvene budućnosti za nove naraštaje – poručio je prorektor Čolak.

Svečanim činom, doktori znanosti i umjetnosti prisegnuli su da će biti vjerni načelima znanstvenoga istraživanja i boriti se za znanstvenu istinu te da će se u primjeni znanstvenih istraživanja rukovoditi samo dobrobiti svoga naroda i cijeloga čovječanstva.

Izvješća o doktorskim radovima pristupnika podnijeli su: prof. dr. sc. Ivo Rozić, prof. dr. sc. Nebojša Rašović, prof. dr. sc. Danijel Pravdić, prof. dr. sc. Nino Ćorić, doc. dr. sc. Milea Ajduk Kurtović, prof. dr. sc. Ivan Vasilj, prof. dr. sc. Igor Živko i prof. Stjepan Skoko.

Prorektor Čolak moderirao je promocijom doktora znanosti i umjetnosti, ističući značaj ovog događaja. Uz naglasak na 27 novih doktora, prorektor je istaknuo impresivan podatak da je ukupno 490 doktora znanosti promovirano na Sveučilištu u Mostaru od prve promocije nakon rata. Ovaj značajan broj jasno svjedoči o ključnoj ulozi Sveučilišta ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u širem regionalnom kontekstu.

Ponosno ističući ovu impresivnu brojku, prorektor Čolak je naglasio kako Sveučilište u Mostaru ne samo da pridonosi obrazovanju, već i aktivno potiče akademsku izvrsnost i znanstveno istraživanje.

Navedeni podaci svjedoče o kontinuiranom angažmanu Sveučilišta u poticanju intelektualnog rasta i razvoja znanstvenih područja, postavljajući ga kao važnog igrača u akademskoj zajednici regije, zaključeno je u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije