Proslavljen Božić

Puljić: Nema radosti gdje nema ljubavi. Ali, nema ljubavi bez žrtve

dhdfh
25.12.2015.
u 12:52

Ljubav pobjeđuje svaku mržnju i otrov i oslobađa nas svake ogorčenosti - ustvrdio je kardinal

Svetom misom koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić jučer je u Katedrali Srca Isusova obilježen najradosniji katolički praznik Božić. U prigodno blagdanski uređenom prostoru Katedrale okupio se veliki broj vjernika i svećenstva da bi bili dio mise, te čuli kardinalovu propovijed. Nadbiskup vrhbosanski podsjetio je da je Isus došao prosvijetliti čovječanstvo i srca ljudska, kako bi živjeli i radili po volji i iz uvjerenja. To je, smatra Puljić, ono što treba prigovoriti čovjeku današnjice.

- Ne možeš biti sretan ako odbiješ svjetlo koje je došlo da te prosvijetli, ako odbiješ onoga ko je došao da te napravi čovjekom. Biti dijete Božije - to znači Božiji zakon i stavljanje Boga na prvo mjesto - kazao je. Smatra da moramo priznati kako nas ovaj svjetski mentalitet trke za užitkom, mentalitet sebičnosti i oholosti zavede, te ne možemo prepoznati to svjetlo koje je došlo da prosvijetli svijet.

Trebamo shvatiti, naveo je, da dolazak Kristov treba čovjeka učiniti dostojnim svoga života. U tome, poručio je kardinal, srce je najvažnije. Jer, Isus je uzeo ljudsko srce da božansko srce kroz ljudsko progovori o Božijoj ljubavi.

- Slaviti Božić znači obnoviti svoju vjeru, da doživimo da je on naš, a mi njegov. Radujem se Božiću jer je on ljubav. Nema radosti gdje nema ljubavi. Ali, nema ljubavi bez žrtve, kroz nju treba doći do ljubavi, jer ona pobjeđuje svaku mržnju i otrov i oslobađa nas svake ogorčenosti - ustvrdio je kardinal.

 

Danas proslava Svetog Stjepana

Danas, drugog dana Božića, katolici širom svijeta slave blagdan Svetog Stjepana Prvomučenika. Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik, bio je jedan od sedmorice đakona u počecima Crkve.

Prema Svetom pismu, a njegovo mučeništvo zabilježeno je u novozavjetnoj knjizi Djela apostolska, Stjepana su židovske starješine lažno optužile da je uvredljivo govorio protiv Mojsija i Boga. Nakon što se on počeo braniti vijećnici su ga izveli izvan grada i pogubili ga kamenovanjem.

Sveto pismo prenosi njegove posljednje riječi koje je klicao dok je umirao: 'Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh'.

Prema običajima, na današnji se dan ide u posjet rodbini, susjedima i prijateljima, a mnogi roditelji s djecom odlaze u crkvu gledati jaslice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije