Osnovci iz Švedske i Odžaka

Šveđani se svake godine rado vraćaju Posavini

24.03.2017.
u 09:00

Više od dvadesetak godina dvije osnovne škole, jedna u Švedskoj (Gröndalsskolan iz Värnama), a druga u Bosanskoj Posavini (Osnovna škola Vladimira Nazora u Odžaku) njeguju iskreno prijateljstvo, godišnje se redovito posjećuju i svoje učenike uče toleranciji, mirnom rješavanju problema te da drugi i drugačiji nisu prijetnja već ih svojom kulturom, tradicijom i običajima samo obogaćuju.

Dugogodišnje prijateljstvo

Zajednički su te dvije osnovne škole krenule i u projekt “Škola bez nasilja”, najprije vlastitim snagama i s ogromnim entuzijazmom da uspiju u tome, a onda je kvalitetu prepoznala i Europska unija te svesrdno podržala spomenuti projekt.

- Mi svoje prijateljstvo brižno njegujemo već više od dvadeset godina. U samom početku potpomagali su nas materijalno opremom za školu, a kasnije smo suradnju proširili i na međusobne posjete i druženje učenika naših dviju škola.

Projekt “Atlas” traje ukupno tri godine, a tema mu je sprečavanje vršnjačkoga nasilja.

Doprinosi razvoju demokratičnosti naše škole, iznalaženju novih metoda i načina sprečavanja međuvršnjačkog nasilja koje je ozbiljan problem.

Taj smo projekt zajednički radili i u cijelosti ga financira Europska unija, objašnjava nam Marica Jelušić, pedagoginja u Osnovnoj školi Vladimira Nazora iz Odžaka.

Martina Pačak, učenica Osnovne škole Vladimira Nazora u Odžaku, radosna je što je mogla ugostiti Indijku Johanu, a to su nam kazali i ostali učenici. Dženana Lovčalić, iako pedagoginja u školi u Švedskoj, rado je pomagala oko prevođenja, ali i snalaženja dragih gostiju u Posavini.

- U Švedskoj smo jako dobro integrirani, kaže pedagoginja Dženana i ističe: - Ima nas na svim pozicijama, jako smo dobro primljeni jer smo se pokazali kao vrijedni radnici.

Švedska - prijatelj Odžaka

Dan Ola Einarsson, ravnatelj švedske osnovne škole iz Värnama, iznimno je zadovoljan suradnjom sa školom iz Odžaka i smatra da ako i izostane potpora Europske unije, oni će nastaviti suradnju i prijateljstvo.

- Željeli smo najprije školi pomoći u njezinoj obnovi kada je krenuo povratak u Odžak, a onda smo pokrenuli zajednički projekt koji njeguje prave, zajedničke vrijednosti, kazao je za naš list ravnatelj škole iz Švedske Dan Ola Einarsson.

Vjeroučitelj Ivan Šarčević posebno ističe vrijednost projekta suradnje dviju škola iz dviju država. - U vrijeme kada Europa i svijet divljaju od nacionalizma, ovo je jedan svijetli primjer kako mladi ljudi mogu ponovno izgrađivati mir i davati novu nadu svijetu, kazao je Šarčević.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?