registracija poduzeća

Sve više ruskih tvrtki otvara se u regiji, a zanimljiva im je i BiH

17.06.2022.
u 07:00

Najviše novih tvrtki nalazi se u susjednim zemljama. Istodobno, tvrtke iz Rusije u BiH realiziraju ranije dogovorene poslove, a jedna od njih treba isporučiti dizalicu za Luku Brčko

Zbog situacije na istoku Europe, odnosno rata u Ukrajini, veliki broj poduzetnika iz navedene zemlje, ali i Rusije, pokrenuo je postupak registracije svojih poduzeća na području država zapadnog Balkana, pri čemu je najveći broj primjetan u Crnoj Gori, ali i Srbiji, piše Večernji list BiH

Natječaj

S druge strane, unutar BiH još uvijek ne postoje točni podaci o broju takvih poduzeća jer postoji nešto drugačiji sustav nadležnosti za registraciju, no, čini se kako postoje primjeri u kojima tvrtke iz Rusije i dalje realiziraju poslove unutar BiH za određene infrastrukturne projekte. Dokaz je vijest iz Brčkog, a koja glasi kako ruska kompanija ZAO SMM iz Sankt-Peterburga, koja je pobijedila na natječaju za isporuku i montažu 2,58 milijuna eura vrijedne lučke manipulativne dizalice u Luci Brčko, nastavlja proces isporuke, uz određeno zakašnjenje.

Emir Pitić, zamjenik direktora Luke Brčko za stručne i tehničke poslove, izjavio je za Faktor da je ruska tvrtka dala najbolju ponudu, ali zbog agresije Rusije na Ukrajinu pomjeren je rok dostave dizalice.

Rok dostave dizalice pomjeren je, potvrdio je, na prosinac, a prvobitno je to trebalo biti u rujnu ove godine. Kaže i kako su ih iz Europske banke za obnovu i razvoj obavijestili da neće biti problema u nabavi dizalice.

- Nama nije u interesu da raspisujemo novi natječaj jer to bi dugo potrajalo i probili bi se rokovi, a sada počinje druga faza rehabilitacije s postavljanjem željezničkih tračnica u Luci Brčko - dodao je Pitić.

Podsjećamo, menadžment Luke Brčko prošle godine potpisao je ugovor s ruskom kompanijom ZAO SMM, koja će isporučiti i montirati novu lučku dizalicu, a ona se nabavlja iz sredstava Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Europska banka za obnovu i razvoj odobrila je kredit za osuvremenjivanje luke od sedam milijuna eura i tri milijuna eura nepovratnih sredstava za nabavu dizalice, piše akta.ba. Kada je pak u pitanju tematika osnivanja, odnosno registracije poduzeća iz Ukrajine i Rusije u BiH, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković kaže za Večernji list kako je, prema propisima, registracija poduzeća u nadležnosti općinskih sudova.

Vanjskotrgovinska komora BiH može eventualno na kraju određenog razdoblja imati podatke o uvozu, odnosno izvozu takvih poduzeća. Al Jazeera Balkans došla je do podatka o broju osnovanih poduzeća na jednom dijelu BH, i to u razdoblju od 24. veljače. U odgovoru na pitanje koliko je građana Rusije i Ukrajine od početka ratnih zbivanja registriralo svoje gospodarske djelatnosti u entitetu Republika Srpska iz Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge (APIF) RS-a naveli su kako su dvije fizičke osobe, građani Rusije, osnovali jednu tvrtku.

Gospodarska društva

- Djelatnost osnovanog subjekta je računarsko programiranje. Osnivanja tvrtki od ukrajinskih državljana nije bilo - objasnili su. S druge strane u Srbiji je, od 24. veljače pa sve do 31. svibnja, ukupno 399 fizičkih i osam pravnih osoba iz Ruske Federacije registriralo otvaranje 287 gospodarskih društava. Uz to je još 730 građana iz ove zemlje otvorilo poduzetničku radnju. Al Jazeera Balkans piše i kako je iz Ukrajine u Srbiji 12 fizičkih osoba otvorilo 12 gospodarskih društava. Uz to je još sedam fizičkih osoba registriralo osnivanje isto toliko poduzetničkih radnji u Srbiji, a dodatno je u prvom tjednu lipnja registrirano osnivanje još dvaju gospodarskih društava i jednog poduzetnika. Uprava prihoda i carina Crne Gore potvrdila je pak kako je od 1. veljače do 9. lipnja registrirano osnivanje 1100 gospodarskih društava čiji su osnivači fizičke osobe iz Rusije, dok je u istom razdoblju registrirano i osnivanje 104 gospodarska društva čiji su osnivači fizičke osobe iz Ukrajine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije