Povratak u normalu

Sve što danas trebate je ova krepka juha od graška i mladog češnjaka

14.04.2020.
u 09:51

Pšli su i uskrsni blagdani, ali karantena traje do daljnjega. U međuvremenu je ponovo pao snijeg! Drugim riječima, teško je pronaći motiv da napokon smanjimo unos kalorija i počnemo paziti što i koliko jedemo. Ova bi juha mogla biti prvi korak prema toj odluci - zdrava je, krepka i tako ukusna!

Juha od mladog graška i češnjaka s vrhnjem

450 g mladog češnjaka

4 žlice maslinova ulja

sol, svježe mljeveni papar

2 šalice mladog graška (oko 900 g u mahuni, a može i smrznuti)

kiselo vrhnje

 

Izrežite tamnozelene vrhove mladog češnjaka i narežite ih poprečno na debljinu otprilike 1 cm. Glavice i svijetlo zelene dijelove stabljike narežite na komade debljine 0.5 cm. Zagrijte 2 žlice ulja u velikoj posudi na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani mladi češnjak, začinite solju i paprom te kuhajte, često miješajući dok ne omekša, 8–10 minuta. Dodajte tamnozelene vrhove i dalje kuhajte miješajući oko 3 minute. Dodajte 4 šalice vode u lonac i pustite da zakipi. Zatim ubacite grašak, smanjite toplinu i lagano pirjajte oko 5 minuta.

Ostavite da se malo ohladi, a zatim sve premjestite u blender s preostale 2 žlice ulja. Ako je potrebno u tankom mlazu dodajte vodu dok ne dobijete glatku krem juhu. Procijedite juhu kroz sitno mrežaste sito u čistu posudu (ovo ne morate činiti ako više volite u juhi osjetiti komadiće povrća) te začinite solju i paprom. Kratko zagrijte (kako bi se očuvala boja) prije posluživanja. Poslužite juhu s malo kiselog vrhnja.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?