Javni RTV servis Bosne i Hercegovine

Sve manje vremena za opstanak BHRT-a: Osim pravične raspodjele RTV takse, potreban i novi zakon

BHRT
27.12.2023.
u 20:16

Osim pravične raspodjele RTV takse, potreban je novi zakon koji jeste jedan od prioriteta Europske unije. Shodno tome, pojedini ministri ponovili su hitnost njegovog usvajanja.

Sve je manje vremena za opstanak Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine. Ugovor o nastavku suradnje naplate RTV takse sa Elektroprivredom BiH nije potpisan jer nema dogovora o pravičnoj raspodjeli tih sredstava. Godinama ovaj problem donosi štetu samo Televiziji Bosne i Hercegovine jer naplaćenu taksu s područja Republike Srpske, RTRS ne uplaćujе emiterima u Federaciji BiH, javlja BHRT.

Dodatni problem je i to što novac uplaćen od takse u Federaciji BiH ide na račun Federalne televizije koja dio sredstava ne uplaćuje RTRS-u, ali taj novac nezakonito zadržava samo za sebe. Danas su državni parlamentarci podsjetili na važnost usvajanja zakona kojim bi se regulirala ova oblast. Ministar transporta i komunikacija podcrtao je kako uplata RTV takse treba ići na račun BHRT-a.

Elektroprivreda BiH dala je rok BHRT-u i Televiziji Federacije da sutra do 12.00 sati dostave zajednički stav o načinu raspodjele RTV takse. Zajedničkog stava nema i upravo to je problem. Zakon jasno kaže da novac koji se prikupi za RTV taksu preko naplate električne energije bude uplaćen na jedinstven račun i da se prema zakonskim propisima dalje dijeli.

Ministar prometa i komunikacija jasan je da taj račun treba biti račun Radio - televizije Bosne i Hercegovine, a ne kao što je to bilo do sada entitetskog emitera RTV Federacije BiH koji je dio novca koji pripada RTRS-u zadržavao za sebe.

 

 

"Ja sam iz Ministarstva poslao jasnu instrukciju Elektroprivredi i to sam dostavio i Vladi Federacije na koji način bi se trebala prikupljati RTV taksa. Potrebno je da ide uplata na račun BHT i jasno je propisano po kojoj se formuli trebaju prosljeđivati sredstva dalje FTV-u i RTRS-u. To je jedna stvar. Druga stvar - potreban nam je suštinski zakon koji će se implementirati, a da bi došlo do tog zakona potrebno je postići konsenzus u cijeloj BiH oko toga kakav RTV sustav želimo", rekao je Edin Forto, ministar prometa i komunikacija BiH.

Da problem postoji i da nije zakon ispoštovan, priznaje i premijer Federacije BiH. Potvrdio je stav svog koalicijskog partnera da način dosadašnje raspodjele treba mijenjati jer je nezakonit i donosio je profit jednom emiteru - RTV FBiH. RTRS ne uplaćuje dio pretplate koja se uplati u Republici Srpskoj, čime je dosegao dug prema BHRT-u preko 80 milijuna maraka, a Televizija Federacije akumulirala je 20 milijuna nezakonito.

"Potpuno je jasno da u ovom tenutku imamo to da se sredstva uplaćuju na račun FTV-a i kao što je RTRS nelegalno zadržavala sredstva koja pripadaju BHRT-u i FTV-u, tako je FTV prisvajala sredstva koja ne pripadaju samo njima. Smatram da taj problem treba riješiti", rekao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić. 

Rješenje nudi BHRT, a ono se zasniva na zakonskoj raspodjeli novca od RTV takse, kako to i nadležno ministarstvo predlaže Elektroprivredi BiH. Ovo javno poduzeće smatra da žele nastavak suradnje u skladu sa zakonom.

"JP Elektroprivreda BiH je izrazila spremnost za nastavak suradnje na naplati RTV takse i aktivnosti koje provodi su u skladu sa Zakonom o Javnom RTV sustavu BiH i Zakonom o Javnom servisu Radiotelevizije Federacije BiH, kojima se regulira ovo pitanje", naveli su iz Elektroprivrede.

Osim pravične raspodjele RTV takse, potreban je novi zakon koji jeste jedan od prioriteta Europske unije. Shodno tome, pojedini ministri ponovili su hitnost njegovog usvajanja.

"Jedan od izlistanih i jasnih prioriteta je financijska održivost javnog servisa. To je jednako važno kao i Zakon o Ustavnom sudu BiH, kao i svi drugi zakoni koji se pominju, jednako je bitno da imamo održiv RTV sustav, javni servis koji ima svaka država u Europi", rekao jre ministar Forto. 

"Ako je to, a jeste jedan od prioriteta EU - on mora biti ispunjen, mi nećemo ući dalje dok se to ne završi. Pitanje je samo kada će to doći na red. Vi znate da je rok do ožujka, znači ako ne bude riješeno do ožujka nema dalje pregovora sa EU", naveo je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić.

Većina državnih parlamentaraca i u ovom sazivu ponovila je kako je davno bilo vrijeme da se ozakoni stabilno financiranje javnog RTV sustava Bosne i Hercegovine, podsjećajući kako je stabilan javni RTV sustav jedan od prioriteta koji je Bruxselles postavio kao uvjet Bosne i Hercegovine za napredak na putu ka Europskoj uniji.

"To jeste definitivno jedan od prioriteta, ali mislimo da raščišćavanje dosadašnjih odnosa i financijskih i svih drugih je preduvjet da se pristupi tome. Dogovor mora biti zasnovan na stručnoj analizi, na fer pristupu", kaže zastupnica Snježana Novaković - Bursać. 

"Mi smo i ranije zagovarali da se riješi pitanje BHRT-a, da se jednom stavi točka i da se olakša rad svim uposlenicima kako bi javnost bila informirana na vrijeme. Mi ćemo sigurno podržati sve što doprinosi poboljšanju uvjeta rada i financiranja BHRT-a", navodi izaslanik u Klubu Bošnjaka u PSBiH Džemal Smajić.

Uvjeti rada na Televiziji Bosne i Hercegovine, poznato je, nisu zadovoljavajući. Upravo novi način raspodjele sredstava RTV takse poboljšao bi standard radnika, a Bosnu i Hercegovinu usvajanje zakona o servisima približilo Europskoj uniji.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije