Blokada do daljnjeg

Sve kvote za solarne elektrane u Federaciji zauzete do 2020., zaustavlja se gradnja

23.01.2017.
u 07:00

Potencijal obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini je neograničen. Osobito u Hercegovini, gdje broj sunčanih dana u godini prelazi brojku od 240, a voda i vjetar predstavljaju veliku priliku za proizvodnju energije iz ovih prirodnih resursa. U Hercegovini je sve više onih koji su zainteresirani za gradnju mini-solarnih elektrana. Ipak, svi oni koji su mislili ući u ovaj projekt morat će od njega odustati jer više nema slobodnih kvota.

Godine 2020. slobodno 6 kW

Prema podacima Operatora za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju, tek 2020. godine bit će slobodno 6 kW u kvoti solarne energije. A i to je toliko malo da nije vrijedno spomena. Zbog ovakvog stanja postavlja se pitanje je li u procesu dodjele kvota bilo nelegalnih radnji. Čitajući Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije, očito je kako je zakonodavac predvidio da je otkup od mikropostrojenja obvezan. Radi se o elektranama od 2 do 23 kW, čija je cijena do 70.000 maraka, a cilj ovakve odredbe bio je da se ljudi što više potaknu za ove investicije. Po trenutačno važećim cijenama, ova investicija je isplativa nakon četiri do pet godina, a kasnije vlasnik počinje ostvarivati određenu dobit. - Obvezan otkup električne energije traje 12 godina, a po isteku ovog razdoblja, mikroproizvođač ima pravo na zajamčen otkup proizvedene električne energije po referentnoj cijeni - stoji u zakonu. Ipak, zbog načina rada nadležnog operatera, može se reći kako je trenutačno samo zajamčeno da ne možete dobiti kvotu za proizvodnju minimalno još tri godine, a vjerojatno i dulje.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?