PORAZNA STATISTIKA KATOLIČKE CRKVE

Svakog dana iz BiH odseli ili umre DEVET Hrvata - katolika

selidba,stres,par,kuća,stan,prodaja,nekretnina
Foto: Thinkstock
02.04.2014.
u 09:07

Nakon zbrajanja svih dostupnih podataka koje su dobili iz pojedinačnih župa i biskupija, Tajništvo koje objavljuje statistiku je izašlo s podacima nakon blagoslova kuća koje se provodi u vremenu nakon Božića i uglavnom traje do Tri kralja, odnosno Bogojavljenja

Biskupska konferencija BiH i ove je godine na temelju svojih podataka objavila kako se broj Hrvata - katolika nastavlja smanjivati iz godine u godinu. Naime, nakon zbrajanja svih dostupnih podataka koje su dobili iz pojedinačnih župa i biskupija, Tajništvo koje objavljuje statistiku je izašlo s podacima nakon blagoslova kuća koje se provodi u vremenu nakon Božića i uglavnom traje do Tri kralja, odnosno Bogojavljenja.

Vrhbosna na udaru

Broj katolika u Bosni i Hercegovini nastavlja se smanjivati, i to je trend koji kontinuirano traje u proteklih deset godina. U odnosu na godinu dana ranije ukupan broj katolika u ovoj zemlji, od kojih je najveći broj ujedno Hrvata u protekloj godini je bio 432.177, što je za skoro 3400 osoba manje u usporedbi s 2012. godinom. Kada se usporede pak podaci iz 1991. godine s brojem Hrvata, koji nisu svi katolici, odmah se može zaključiti da ih je danas manje za 300.000 prije svega kao rezultat razornog rata i državnog uređenja koje ne osigurava opstanak i razvoj. U protekloj je godini kršteno 4327 osoba, dok je u 2012. godini bilo 687 krštenja više. Istodobno, u tome je razdoblju umrlo 6187 katolika, što bi moglo dati naznake oko nekih odgovora o demografskim kretanjima. Broj umrlih je za 1860 veći nego što je to rođenih. A kada se pak te brojke postave u ukupnu razliku u odnosu na prošlu godinu, onda bi se moglo zaključiti kako je 1525 jednostavno emigriralo iz BiH ili pak iz nekih drugih razloga nisu popisani od svećenika koji su blagoslovili članove katoličke zajednice, odnosno obiteljske kuće. U šturo poredanim brojkama s popisnim podacima od 1996. godine pojedinačno su objavljeni i podaci svake od četiri biskupije u Bosni i Hercegovini. Najveći pad, kao i proteklih godina, bilježi se u najvećoj Vrhbosanskoj nadbiskupiji kojoj je na čelu nadbiskup, kardinal Vinko Puljić. U toj su biskupiji registrirana 190.003 vjernika, što je za gotovo dvije i pol tisuće manje nego 2012. godine kada ih je bilo 192.467. Od ukupnog broja iz BiH na Sarajevsku nadbiskupiju otpada čak 72% katolika kojih je manje nego godinu ranije.

U 10 godina 32.000

U Mostarsko-duvanjskoj biskupiji bilo je 186.005 vjernika na kraju 2013. godine. U odnosu na godinu dana ranije manje je 883 osobe. U ovoj biskupiji je ipak veći broj krštenih (1927) nego umrlih kojih je 1829. Može se zaključiti onda kako je manji broj rezultat seljenja značajnog broja ljudi u potrazi za zaposlenjem, boljim življenjem. I u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, kojom također upravlja mostarski biskup msgr. dr. Ratko Perić je manje točno 200 vjernika nego po neslužbenom popisu koji provode svećenici u odnosu na kraj 2012. godinu.

U ovoj biskupiji je 20.579 vjernika, a negativan je prirodni priraštaj pa je 35 osoba više umrlo nego što je kršteno. U Banjolučkoj biskupiji tek je nešto više od 35 tisuća katolika, no to je istodobno za simboličnih 150 više nego 2012., što pokazuje da se dio vjernika i vratio na svoja ognjišta jer je i tamo negativan priraštaj. Podaci pokazuju i da je broj Hrvata - katolika gotovo stalno rastao od završetka rata do 2003. kada je broj stalno u opadanju. U posljednjem desetljeću je čak manje 32.000 katolika nego što ih ima danas. Najveće razlike u broju Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini zabilježene su na kraju 2012. kada je bilo manje 7522 katolika ili 2009. kada ih je bilo manje 5930.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?