Rješenje - osobni bankrot

Svaki četvrti građanin toliko je zadužen da ne može izvršavati kreditne obveze

16.06.2016.
u 07:00

- S ovakvim vladama ništa nije moguće postići, ogorčeno za Večernji list govori Kemal Duraković, predsjednik udruge “Švicarac”, nakon što smo ga zamolili da prokomentira nemogućnost uvođenja osobnog bankrota građana BiH dok je to, primjerice, moguće u susjednim zemljama, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Sve veći broj građana ne može više otplaćivati svoje dugove pa bi osobni bankrot mogao biti jedno od rješenja.

Prema javljanju AJB-a, procjene Udruge za zaštitu jamaca u Bosni i Hercegovini, više puta predstavljene u javnosti, govore da je svaki četvrti bh. građanin toliko zadužen da svoje obveze nije u mogućnosti ispunjavati i da bi, bez problema, mogao proglasiti osobni bankrot.

Sve se političke opcije u BiH deklarativno zalažu za ovaj zakon, a u praksi svi bježe od bilo kakve inicijative u pravcu donošenja zakona. Veliki problem je i to što nam nisu riješena stanja iz oblasti koje su izravno vezane za ovo pitanje, kao što su registar nekretnina, pravo vlasničko stanje, imovinske kartice i drugo - navodi Joco Cvjetković, predsjednik Udruge za zaštitu jamaca u BiH. U zakonskom prijedlogu udruga je iznijela kriterije koje mora ispuniti onaj tko zatraži osobni bankrot. Prema tome, potrebno je da je dug veći od 5000 KM, da je osoba izgubila posao, i to ne svojom krivnjom, te da nema mogućnosti redovito servisirati dug. Uz to, mora imati imovinu koja je upisana u vlasničke knjige.

- Za osobe koje su redovito plaćale obveze, a nemaju imovine, po proglašenju bankrota, dug zajednički pada na teret države i kreditora - objasnio je Cvjetković. U udruzi imaju i jasan odgovor na mogućnost da pojedinac želi prevariti. - Pojedinac koji je ušao u problem gubitkom posla, a kredit uzeo da pomogne obitelji, jest onaj koji je zadužen u skladu sa zakonom i propisima iz bankarskog poslovanja. To su svi oni koji imaju jedan kredit i čija rata kredita nije prelazila trećinu njihovih stvarnih primanja. Svi oni koji su se zadužili s više kredita kod jedne ili više banaka i čije ukupne mjesečne rate kredita prelaze, ne samo trećinu plaće, čak i višestruki iznos njihovih osobnih primanja, prevaranti su - kazao je za Al Jazeeru Cvjetković.

- Dužnici prevaranti su svjesno, a u dogovoru s bankama, dobivali više kredita samo zato što su po svakom kreditu dovodili nove jamce na koje su bankari prebacivali dugove. No, kada govorimo o Zakonu o osobnom bankrotu, moramo imati na umu da svi pojedinci koji žele proglasiti bankrot, zbog nemogućnosti izmirenja duga, neće smjeti imati jamce kao jamstvo.

Da objasnim: kod osobnog bankrota nema jamaca - konstatira Cvjetković.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?