Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Svake sekunde ispusti se 30 kubika otpadnih voda u vodotoke BiH

30. siječnja 2019. u 16:29 0 komentara 53 prikaza

Prema podacima ekoloških nevladinih organizacija, u BiH se u vodotoke svake sekunde ispusti oko 30 kubičnih metara otpadnih voda, a ukupno zagađenje je toliko kao da na području BiH živi 15 milijuna stanovnika. Smatra se da su najzagađeniji vodotoci oni s najmanje vode, kao primjerice Bosna, u koju se izlije više od 50 posto ukupnog zagađenja BiH, i Vrbas koji pokupi oko 22 posto ukupnog otpada koji ide u rijeke.

Industrijski pogoni

I ekolozi potvrđuju da zagađenja dolaze preko gradske kanalizacije ili otpadnih voda industrijskih pogona, ali upozoravaju da je ponekad količina otpadnih voda i nekoliko puta veća od vode samog vodotoka i u da u takvom okružju preživljava veoma mali broj biljnih i životinjskih vrsta. Na području FBiH ne postoji jedinstveni registar vodoopskrbnih objekata, što onemogućuje potpuni uvid u sustav vodoopskrbe, kao i donošenje mjera u cilju njezina poboljšanja. Stoga je nedavno Ministarstvo okoliša i turizma FBiH dostavilo Vladi prijedlog uredbe o izmjeni i dopuni uredbe o uvjetima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sustave javne kanalizacije. Na dostavljeni tekst prijedloga uredbe o izmjenama i dopunama uredbe o uvjetima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sustave javne kanalizacije, Ministarstvo pravosuđa nije imalo primjedbi. No, napomenuli su da je potrebno tekst navedene uredbe urediti na način kako je to propisano odredbama pravila i postupaka za izradu zakona i drugih propisa FBiH s obzirom na to da su uočena neka odstupanja sadržaja u odnosu na pravila. Inače, prijedlog uredbe o izmjeni i dopuni uredbe o uvjetima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sustave javne kanalizacije sadrži nekoliko zanimljivih prijedloga promjena.

Smanjenje štetnih emisija

Za sve gospodarske subjekte koji već ispuštaju svoje tehnološke otpadne vode u okoliš, a koje ne zadovoljavaju granične vrijednosti emisije tvari i parametara kvalitete za tehnološke otpadne vode, krajnji rok za usuglašavanje s odredbama je pet godina. Gospodarski subjekti obvezni su izraditi detaljan dinamički plan s opisom aktivnosti i mjera s financijskom procjenom za ulaganje za svaku sljedeću godinu i smanjenje emisija s predviđenim završetkom aktivnosti najkasnije do roka od pet godina, a u cilju zadovoljavanja uvjeta za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda. Dinamički plan treba sadržavati i rokove u kojima će pravni subjekt realizirati pojedine aktivnosti, pripremne radnje, pribavljanje odobrenja iz oblasti građenja, uključujući i odgovarajuće vodne akte te rok u kojemu se mora realizirati radove na sustavu za prikupljanje, tretman i ispuštanje tehnoloških otpadnih voda u prirodni recipijent ili sustav javne kanalizacije. Mjerodavna federalna inspekcija kod industrijskih će subjekata vršiti najmanje šestomjesečni nadzor, a ako se utvrde odstupanja, naložit će mjere za usklađivanje s dinamičkim planom iz vodne dozvole.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.