Javnost i logopedska djelatnost

Svake godine pri upisu u vrtiće vidljivo sve više djece s govornim i drugim poteškoćama

18.05.2022.
u 20:41

Na Filozofskom fakultetu SUM-a traže se odgovori za nedostatak logopeda. Osim na tom studiju, na ovim prostorima nema kvalitetnog obrazovanog logopedskog kadra

- Nedostatak logopeda i stručnoga kadra problem je s kojim se suočavamo i na koji trebamo tražiti odgovore - kazao je za Večernji list dekan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta (ERF) Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ante Bilić koji je bio jedan od sudionika okrugloga stola o temi "Javnost i logopedska djelatnost", piše Večernji list BiH.

Ulaganje u kadar

Na okruglome stolu koji je održan na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM), a u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, razgovaralo se o važnosti logopedske struke, aktualnim pitanjima i trendovima vezanim uz logopedsku djelatnost te o unaprjeđenju nastavnoga procesa.

Dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivica Musić kazao je kako su razgovori o ovim temama još jedan od načina za detektiranje ključnih problema i pitanja kako bismo u konačnici poboljšali nastavni proces.

Prodekan za nastavu Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Marko Odak istaknuo je kako se tako nastavlja dobra suradnja s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i s ustanovama iz okružja koje su vezane uz logopedsku struku.

- Uz usklađenost nastavnoga plana i programa s referentnim Studijem logopedije na ERF-u, imamo i međunarodnu reakreditaciju od Agencije za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske, čime su diplome stečene na našem Fakultetu i Studiju logopedije istovrijedne diplomama koje se stječu u Hrvatskoj - kazao je prodekan Odak.

Dekan i prodekan za nastavu Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta prof. dr. sc. Ante Bilić i prof. dr. sc. Luka Bonetti istaknuli su dobru suradnju Filozofskoga fakulteta SUM-a i ERF-a te prenijeli iskustva iz Republike Hrvatske koja mogu doprinijeti razvoju studija i drugih ustanova koje su vezane uz logopedsku djelatnost.

- Budućnost je ulaganje u kadar koji će moći samostalno pokrivati ovaj studij. Polažemo nade u Studij logopedije Filozofskoga fakulteta SUM-a kako bi pokrivao Bosnu i Hercegovinu, ali i veliki dio Republike Hrvatske. Osim Mostara, na ovim prostorima nemamo kvalitetnog obrazovanog kadra - kazao je dekan Bilić.

Ravnateljica Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama u Mostaru Maja Mustapić istaknula je kako je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji na 25 osnovnih škola koje rade prema nastavnome planu i programu na hrvatskom jeziku zaposlen samo jedan logoped.

Ravnateljica Ustanove "Gradski vrtići" Mostar Danijela Kegelj kazala je kako je svake godine pri upisu vidljivo povećanje broja djece s govornim i drugim poteškoćama u razvoju te da je nužno mijenjati postojeće standarde i normative vezane uz logopedsku djelatnost.

Zaključci okruglog stola

Još neki od zaključaka okrugloga stola su potreba za izmjenom pravilnika o unutarnjoj sistematizaciji radnih mjesta škola kako bi se dobila mogućnost uključivanja logopeda u obrazovne institucije, potreba za otvaranjem nastavno-kliničkoga centra...

O ovim temama razgovarali su i voditelj Odsjeka za logopediju Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Zdravko Kolundžić, pročelnica Studija logopedije Filozofskoga fakulteta SUM-a prof. dr. sc. Davorka Topić Stipić, voditeljica Centra za psihofizičke i govorne poteškoće djece i adolescenata Doma zdravlja Mostar Ana Zovko Grbeša, predsjednik Udruge za Downov sindrom Mostar Igor Ledić te drugi dionici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?