Naslovnica Vijesti

Sutra testiranja građana na bolesti pluća širom BiH

14. studenoga 2017. u 21:36 0 komentara 95 prikaza

Organizirano testiranje građana na bolesti pluća bit će omogućeno u srijedu, 15. studenoga, kada se obilježava Svjetski dan bolesti pluća (KOBP), u sklopu projekta "Biram zdravlje" kojeg provodi Udruženje za razvoj društva ''Kap'', u suradnji sa zdravstvenim institucijma iz 16 gradova Bosne i Hercegovine.
 
Organizirano testiranje građana bit će održano u Općoj bolnici ''Prim.dr. Abdulah Nakaš'' u Sarajevu, te u domovima zdravlja Drvar, Ljubuški, Živinice, Kladanj, Travnik, Sarajevo, Kreševo, Cazin, Bihać, Zavidovići, Sokolac, Kakanj, Tešanj, Zenica, Konjic i Fojnica.

Više od trećine svih smrti uzrokovanih bolesti karcinoma u Bosni i Hercegovini, posljedica su bolesti pluća, posebno kod muškaraca (35 posto). U Bosni i Hercegovini od karcinoma pluća svake godine oboli preko 1.500 osoba, priopćeno je iz Udruženja za razvoj društva "KAP".

Rezultati petogodišnjeg preživljenja su porazni i iznose svega oko 17 posto. Bolesti pluća su uglavnom one na koje se može utjecati i prevenirati oboljenje.

U sklopu projekta "Biram zdravlje", građani će putem brošura i video emisije biti educirani o prevenciji i ranom prepoznavanju bolesti pluća.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.