Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Danas nove naredbe za stanovnike Federacije BiH

09. ožujka 2021. u 07:04 1 komentara 3061 prikaza
koronavirus
Foto: Armin Durgut/Pixsell

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar, koji je jučer sudjelovao na izvanrednoj sjednici Vlade FBiH, a na kojoj je doneseno nekoliko zaključaka, kazao je kako je najvažnije da je formiran Ad Hoc tim za pregovore.

“Pred tim timom je stavljena vrlo teška i odgovorna zadaća. Nastojat ćemo stići do četvrka na nju odgovoriti. Posao je izuzetno težak i složen, praćen čitavim nizom administrativnih poteškoća koje, nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade i Ministarstva zdravstva i drugih struktura u Vladi stići obaviti na prihvatljiv i zadovoljavajući način”, naveo je Pehar, prenosi N1. 

Kada bi prva cjepiva mogle stići u Federaciju? Nije mogao sa sigurnošću odgovoriti…

Kazao je da su obavili razgovore sa dobavljačima, a o ishodu će ovisiti i dinamika isporuke.

Pehar je pojasnio i zašto nije razmotrena ponuda za Sputnik cjepiva.

“Taj dopis nije konzistentan. U tom dopisu bile su neke stvari koje nama nisu ulijevale sigurnost u tu priču, jer navođene su kontradiktorne stvari u smislu skladištenja cjepiva, a ni sama dokumentacija nije bila potpuna”, istaknuo je, osvrnuvši se i na donaciju AstraZeneca cjepiva iz Srbije:

“Cjepljenje cjepivima koja su stigla iz Srbije u utorak idu na teren. Danas smo imali jednu kratku sjednicu i sutra i prekosutra Zavod za javno zdravstvo će izvršiti isporuku za svih 10 županija”, rekao jme jučer. 

Koja cjepiva će se prva nabavljati ovisi, istaknuo je Pehar, o dinamici koju će utvrditi na prvoj sjednici Ad Hoc tima.

“Pregovarat ćemo sa onima koji su na ovim prostorim. Pfizer ima predstavništvo, Krajina lijek ima za Sputnik V, a imamo i predstavništvo Sinofarma. To su prva tri proizvođača sa kojim ćemo razgovarati”, rekao je.

Što se tiče Kriznog stožera koji je jučer zasjedao i eventualno mogućih novih mjera rekao je: 

“Možemo reći da smo nezadovoljni epidemiološkom situacijom u Federaciji, posebno u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. U ovom trenutku dogovori o konačnim mjerama, prijedlozima i naredbama još traju, a u utorak ćemo na stolu imati nove naredbe i preporuke”.

  • ppp:

    Koje "naredbe" bolan novinaru? Evo godinu dana ti neki klauni "naređuju" pa šta su postigli?! Naredbe se daju u vojsci i policiji te u mafijaškim organizacijama i narkokartelima