Komušina

Susret mladih Vrhbosanske nadbiskupije

30.05.2020.
u 16:11

U Komušini se po 49. put održava Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije. Po prilično kišnom vremenu sv. misa uočnica bila je 29.  svibnja u Gospini svetištu BDM u Komušini, župna crkva, u 18 sati koju je predslavio Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup u suslavlju s nadbiskupom koadjutorom mons. dr. Tomom Vukšićem i s jedanaest svećenika i u nazočnosti oko 70-ak vjernika, jer je još na snazi odluka o sprečavanju širenja pandemije „koronavirusa i mjera o javnom okupljanu u tijeku susreta s ograničenim brojem vjernika iz župa i Gospina svetišta u Komušini. Misno slavlje uzveličao je župni zbor mladih Spes iz župe sv. Ante u Žepču.

Uobičajeno sve je na početku pozdravio domaćin župnik i dekan preč. Boris Salapić. Susret mladih inače održava se pod geslom pape Franje „Mladeži, kažem ti, ustani“ koje je izrekao na prigodi 35. Susretu mladih u Brazilu. Kardinal Puljić u propovijedi je naglasio: „Obraćenje je svima potrebno posebno u ovo vrijeme koronavirusa kada je čovjek osjetljiv na sve, jer je stavljen na veliku kušnju. I ovo je jedna vrsta kuge, koja uništava čovjeka. Pa se stoga treba moliti sv. Roku, zaštitniku kužnih bolesnika i drugih bolesti. On je sam obolio od kuge, pomažući drugima. Mnogi su u svijetu isto oboljeli od koronavirusa jer su drugima pomagali. Na taj su način htjeli ili ne htjeli s drugima solidarizirali. Moramo priznati u ovoj pandemiji koronavirusa teško je ljubiti, to moramo činit. Strah nas je približiti se drugome i oboljelom. Ovdje dolazi ona Isusova apostolu Petru tri puta „ljubiš li me Petre“, Petar odgovara da ljubi, a treći put sa „ti sve znaš Gospodine“. Da li smo Isusa ljubili u čovjeku koji je obilo od koronavirusa.

Tu smo svi bili i jesmo na ispitu savjesti“ rekao je kardinal. Nakon mise uočnice povodom Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije, 29. svibnja, u večernjim satima djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." u župnoj crkvi u Komušini upriličili su klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Klanjanje je predvodio vlč. Damjan Soldo, pastoralni suradnik Centra za mlade, a sve je animirao zbor mladih Spes iz župe Sv. Ante Padovanskog Žepče.

"Gospodine, evo nas tu pred tobom, u hramu tvoje božanske prisutnosti. Ovo mjesto sveto je tlo. Sve sada upućuju na tebe. Ti si tu. Želimo ovo vrijeme provesti s tobom, moliti s tobom razmatrati. Prinosimo Ti nakanu ovog klanjanja, a to su mladi iz naših župa i naše biskupije. Molimo te neka budu preporođeni snagom tvoje muke i križa, kako bi gradili vlastito i međusobno zajedništvo u vjeri, nadi i ljubavi. Neka oni budu plodno tlo u tvome vinogradu" rekao je u uvodu vlč. Soldo te zamolio Gospoda da "nam dadne snage izdržati u svim teškoćama i da, prokušani u vjeri, otvorimo srca jedni drugima u našim potrebama". Potom su razmatranja, između kojih je zbor Spes otpjevao prigodne pjesme, pročitali djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.: Josip Milanović, Filipa Lončar te Marija Puljić. Na kraju meditativne večeri vlč. Damjan se zahvalio Isusu što je nazočnima dao milost nazočiti klanjanju."Daj da nam ova pobožnost pomogne biti boljima, sličnijima tebi. Daj da pomogne našim mladima kako bi bili dobri članovi Crkve i društva, graditelji boljega svijeta: svijeta bez mržnje, nečovještva i nevjere. Neka budu dostojni navjestitelji, kako tvoje muke i smrti, tako i tvoje radosne vijesti Uskrsnuća. Svima nama podari duh molitve i djelotvorne pomoći da ih tako pratimo", rekao je vlč.

Soldo poželivši "neka nas u tome prati zagovor Blažene Djevice Marije, naše Majke, kojoj se izručujemo odanim i djetinjim srcem neka ona izmoli mir našim mladima, neka im pokaže pravi životni put i vrijednost velikodušnog služenja". Na sam Dan mladih 30 svibnja počeo je molitvom pred slikom Gospe komušanske u 9,30 sati, potom smo se uputili u 10,00 sati na brdo Kondžilo. Snage je bilo za činiti zavjete u dužini oko 4 km. u jednom smjeru, išlo se u procesiji. Sv. misa počela je na Kondžilu u 11 sati.
Predslavi je misu Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup u suslavlju s nadbiskupom koadjutorom mons. dr. Tomom Vukšić i s petnaest svećenika i u nazočnosti oko 90-ak vjernika. Vrijeme je bilo lijep sa suncem prekrivenim povremenom oblacima. Atmosfera je bila idealna, Bogom dana.

U propovijedi kardinal je naglasio evanđeosku misao koju je Isus rekao mladiću „Mladiću kažem ti ustani“, kardinal nastavlja: „Mladić oživljuje na radost majke i svih nazočnih. Na Isusovu riječ sve zahvaća radost, strah nestaje. I mi sami radosni u Gospodinu prebrodit ćemo ovu pandemiju koronavirusa. Nećemo se dati zavesti od onih koji zamišljaju zlo ljudskom rodu. Braćo i sestre, ima raznih smrti, a smrt nema zadnju riječ već uskrsnuće , život. Duhovna smrt je najteža gdje čovjek duhovno trune, što je veće od tjelesne. Postoji duševna smrt , to je mržnja. Mržnja se uvukla u sve pore ljudskoga života: nacionalne, vjerske, političke, medijske, obiteljske, čak i u sredstva informiranja. Kolike je mržnja učinila ljubomirnima u obiteljskom, susjedskom životu i djelovanju.

Pandemija mržnje urušava čovjeka i čovječanstvo. Mržnja je mnoge brakove uništila i bračne parove zavadila. Trebamo više praštati, da mržnju uništimo. Mi praštamo ne svojom snagom, već Božjom milošću.

Opraštati nije lako, ali je spasonosno i za ljudsku psihu zdravo i doprinosi duševnom spasenju“, završio je propovjednik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?