Zemlje članice SEDM-a

Suradnja i zajednički projekti doprinose prosperitetu, sigurnosti i stabilnosti u regiji

SEDM
09.06.2016.
u 14:04

Uvodnim obraćanjem zamjenika ministra obrane BiH Seada Jusića u Sarajevu, službeno je otvoren sastanak zemalja članica Incijative ministara obrane zemalja Jugoistočne Europe SEDM, koji se u formatu zamjenika načelnika generalštabova oružanih snaga od 08. do 10.06.2016. godine održava u hotelu Radon Plaza.

Sastanku su prisustvovali predstavnici 13 zemalja članica SEDM inicijative, predstavnici tijela SEDM-a (Brigade Jugistočne Europe -SEEBRIG, Vijeća za regionalnu suradnju - RCC, Centra za sigurnosnu suradnju - RACVIAC, Centra za kontrolu lakog naoružanja u Istočnoj i Jugoistočnoj Europi - SEESAC, Razvojnog programa UN - UNDP, kao i Agencije za komunikacije i informacije NATO saveza -NCIA).

Zamjenik ministra obrane Sead Jusić u svom obraćanju ovom forumu je istaknuo da je SEDM inicijativa fokusirana na promociju i unapređenje stabilnosti i sigurnosti u regiji Jugoistočne Europe, kao i za postizanje potrebnih standarda za brže i efikasnije približavanje euroatlantskim integracijama. 

“Bosna i Hercegovina će nastaviti s učešćem u zajedničkim projektima i s podrškom SEDM inicijatavi u okviru zajedničkih aktivnosti, a sve u cilju unapređenja suradnje u oblasti sigurnosti, bolje vojne suradnje, kao i sudjelovanja u mehanizmima upravljanja krizama”, poručio je, između ostalog, zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Sead Jusić.

Jusić je posebno istaknuo da “Ministarstvo obrane BiH, na čelu s ministricom Marinom Pendeš, u potpunosti podržava projekt “Žene lideri u sigurnosti i obrani”, te da pozdravlja prijedlog tajništva SEDM-a da vođenje projekta u 2019. godini preuzme Bosna i Hercegovina.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Mirko Tepšić se u svom završnom obraćanju, u svojstvu domaćina ovog sastanka, zahvalio svim zemljama članicama SEDM inicijative, gostima i posmatračima, kao i svim ostalim sudionicima konferencije na veoma sadržajnim i kvalitetno iznesenim prezentacijama i dobrim raspravama koje će koristiti u narednim aktivnostima i budućim projektima o podizanju razine interoperabilnosti i kapaciteta naših oružanih snaga i regije. 

„Regionalna suradnja u sferi obrane, sa svim njenim mehanizmima, prije svega poboljšava i podiže ukupnu sigurnost i stabilnost u regiji na jednu višu razinu, a projekti koje razvijamo na polju obuke i vježbi, zajedničkog sudjelovanja u misijama dodatno zbližavaju i razvijaju našu međusobnu suradnju“, istaknuo je general Tepšić.

Prisutnima se obratio i predsjednik tajništva SEDM inicijative veleposlanik Husein Muftuoglu, koji je, između ostalog, naglasio da je održavanje ovog sastanka imalo za cilj promоviranje vojne suradnje u Jugoistočnoj Europi, radi jačanja, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji.

Također, na sastanku su razmijenjene informacije o ostvarenom učinku u proteklom jednogodišnjem razdoblju, s posebnim osvrtom na rad Političko-vojnog komiteta (PMSC) te aktivnostima Brigade JI Europe – SEEBRIG, koja je proizvod Sporazuma o Multinacionalnim mirovnim snagama Jugoistočne Europe (MPFSEE).

Na kraju sastanka usvojena je Zajednička izjava, a na marginama sastanka održano je niz bilateralnih sastanaka najviših predstavnika MO i OS BiH, među kojima i sastanak zamjenika načelnika ZŠ OS BiH generala Tepšića s generalmajorom Muhamet Racajem koji je predvodio izaslanstvo Vojske Makedonije.

Sljedeća konferencija na ovoj razini održat će se sljedeće godine u Crnoj Gori, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije