Veliki mraz

Suhi led imat će i ulogu regulatora flore, ciča zima odlučuje do kada na otvorenome mogu agrumi, masline i smilje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
09.01.2017.
u 08:00

Meteorolozi su najavljivali, ali neki im nisu vjerovali, da i bez snježnih oborina može biti hladno, čak i hladnije nego za vrijeme milenijskog snijega u veljači 2012. godine. Međutim, prava ciča zima, za koju je u narodu uobičajeni naziv – suhi led, pokazala je svoje pravo lice. Temperature u najtoplijem dijelu dana, čak i u mediteranskoj Čapljini koja je samo desetak metara iznad razine mora, bile su ispod ništice. Mediteranska Hercegovine je cvokotala u nedjelju ujutro između -7 u Mostaru i -6 u Neumu(!). Svakako da su ti minusi razuvjerili i nevjerne Tome, a zabrinuli poljoprivrednike. Proizvođači presadnica povrća, čija je sjetva započela prije mjesec dana na čapljinskom području, morali su unositi i dodatne termogene za grijanje pogona, hoće li biti šteta od leda, znat će se za koji dan. Ustvari, šteta već ima, ali od vjetra. Silovita bura je u noći s četvrtka na petak, pa s petka na subotu, raskrila dio plastenika na području čapljinskih naselja Gnjilišta, Čeljevo, Višići…

Mediteranske kulture

Na posebnom udaru su i tipično mediteranske kulture, u prvom redu masline, pa smokve, bademi…, a o agrumima da se i ne govori. Posljednjih godina zbog “prođe” na tržištu, širili su se nasadi mandarina na čapljinskom području, dok su se u okućnicama sadile naranče i limuni. Naravno, u okućnicama stabla je bilo moguće zaštititi, dok je zaštita većih nasada skopčana s većim troškovima. Uglavnom, agrume u okućnicama moglo se zaštititi, dok je kod maslina zbog visokog rasta situacija specifična, odnosno prepuštene su sudbini. Zaštita je moguća samo kod mladih – malih stabala, odnosno nasada.

Kolika je bila opasnost od smrzavanja, govore podaci iz agronomskih priručnika, prema kojima temperatura od -8 Celzijevih stupnjeva potpuno uništava limun i grejp, a od -10 naranču, dok mandarine stradaju pri temperaturi od -12 Celzijevih stupnjeva. Otpornost maslina na niske temperature ponajprije ovisi o starosti stabla, sorti, mikrolokaciji i duljini trajanja hladnog vremena.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije