Mladi u BiH

Stvaraju posao, daju pravne i poslovne savjete, instrukcije...

VL
Autor
Željko Andrijanić
24.08.2017.
u 18:38

“Dajem instrukcije iz matematike”, “Dajem pravne savjete”, “Nudim usluge savjetovanja iz ekonomije i knjigovodstva”..., sve češće se takvi oglasi nalaze u internetskim oglasnicima s bh. adresama. Mladi pokušavaju pronaći svoje mjesto pod suncem i na različite načine žele zaraditi novac, piše Večernji list BiH.

Ekonomisti, pravnici...

Na kraju krajeva, mnogi su se dugo i mukotrpno školovali kako bi mogli živjeti od vlastitoga znanja i rada. Prema statistici, na zavodima za zapošljavanje, među ostalima, najveći je broj ekonomista i pravnika. Upravo neki od njih pokušavaju na različite načine uspjeti u ovoj državi - ekonomisti, kao što smo spomenuli, savjetima iz ekonomije i knjigovodstva, ali i instrukcijama iz matematike, a pravnici pravnim savjetima. - Pokrenuo sam FB stranicu na kojoj dajem besplatne pravne savjete. Još studiram, stigao sam do završne godine, ali imam dobro teorijsko znanje kako bih mogao pomoći. Kad diplomiram, planiram pokrenuti i web-stranicu i nastaviti raditi ovo što radim. Drago mi je kad mogu pomoći. Znam da od te web-stranice ne mogu živjeti, ali ću moći steći nova poznanstva, možda i klijente, te tako produbljivati svoj rad. Znam da je konkurencija velika, ali ne žalim se, nego se trudim učiti i raditi što bolje mogu, govori nam student završne godine prava u Mostaru, s kojim smo porazgovarali o aktualnoj situaciji. Mladi analitičar Josip Zelenika, predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma, za Večernjak kaže kako ga se uvijek dojme osobe koje se ne predaju. - Generacije koje su odgajane u društvu tzv. radničkoga samoupravljanja bile su jednostavno naviknute kako uvijek mogu raditi ako to žele. Najveći problem kod mladih današnjice jest mentalitet. U ranoj mladosti nisu imali obvezu raditi, barem većina. Dakle, nisu stekli radne navike i svijest da je za život važno stvarati. Uvijek me se dojme osobe koje se ne predaju, a takve su upravo spomenute. Pokrenuti vlastitu malu tvornicu znanja ne može se ako u glavi pojedinca nije usađen start up. Želja za uspjehom je jača od imaginarne granice naučenoga, i to je ključno, ističe Zelenika.

Stvaraju sebi posao

Uz Zeleniku, i brojni studenti s kojima smo razgovarali vjeruju da posla ima, ali je potrebno puno truda i znoja kako bi se do njega došlo. Stoga ga odlučuju stvoriti sami sebi i upravo su oni nada u bolje sutra ove zemlje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?