studiranje

Studentima u BiH stipendija 100 KM, a u inozemstvu tisuću eura

Studenti
Foto: DW
06.02.2015.
u 09:27

Trend odlaska mladih ljudi iz BiH u inozemstvo u potrazi za poslom, ali i za boljim obrazovanjem, svake godine sve je masovniji. Razlozi odlaska na studiranje u inozemstvo su raznoliki, od teške socioekonomske situacije u BiH pa do kvalitetnijeg obrazovanja. Financijski problemi glavni su razlog i za prekidanje obrazovanja jer tek sedam posto učenika i studenata u BiH prima stipendiju za školovanje koja u većini slučajeva iznosi 100 KM, ponekad i manje, uglavnom ne prelazi 200 KM. Rijetke su one od kojih se student može sam školovati, ali ima i takvih.

Odlazak studenata

Nažalost, troškovi studiranja u BiH najčešće ne prate prosječna primanja stanovništva te su stipendije često jedini izlaz za mlade. Nažalost, mnogi nemaju priliku dobiti bilo kakvu financijsku pomoć. Svaki treći student iz Hercegovine odlazi u Zagreb, dok je situacija u RS slična kao na sveučilištima u Beogradu. Međutim, studenti iz BiH sanjaju o odlasku u zemlje zapadne Europe ili SAD pa je Austrija zemlja s najvećim brojem studenata iz BiH zbog ugovora potpisanih za vrijeme Austro-Ugarske koji još vrijede i izravno snižavaju troškove studiranja bh. studentima. Doduše, visoke stipendije koje iznose i tisuće eura bogate zemlje dodjeljuju nadarenim učenicima, smatrajući kako bi isti studirajući u njihovim zemljama nakon studija višestruko vratili uloženi novac. Naravno, ostajući u njihovim poduzećima i državama. Nažalost, studiranje sve više postaje privilegija bogatih jer većina roditelja ne može svojoj djeci priuštiti takav “luksuz”. Studentima, ali i učenicima nude se stipendije sa svih strana. Nude ih s državne razine, entiteta, županije i općina. Tu su i stipendije od raznih organizacija, udruga, društava, poduzeća pa čak i pojedinaca. Stipendije nudi i Velika Britanija, Amerika, Japan, Kina, Turska i mnoge druge zemlje. Toliko ponuđača, a tek svaki četrnaesti student u BiH uspije osigurati kakvu-takvu stipendiju. Dodjeljuju ih pojedincima, učenicima, studentima i drugima za potrebe njihova obrazovanja, profesionalnog usavršavanja ili znanstveno-istraživačkog rada.

Stipendije

Stipendije se dodjeljuju studentima dodiplomskog, poslijediplomskog, doktorskog i poslijedoktorskog studija, a mogu se odnositi i na studijske boravke, programe profesionalnog usavršavanja kao što su seminari, konferencije, radionice itd., znanstveno-istraživački rad, učenje stranih jezika itd. Stipendije, pored toga što otvaraju pristup obrazovanju zaslužnim pojedincima, ujedno, pomažu da talent, trud, obrazovanje i profesionalno usavršavanje budu nagrađeni. Prosječna cijena studija u stranim državama na engleskom jeziku na državnim sveučilištima je od 500 do 1500 eura, a na privatnim od 3000 do 15.000 eura po semestru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?