po provjerenom receptu

Bajadera koja se topi u ustima, gotova je za samo 25 minuta

Recepttura
08.12.2025.
u 08:04

Napravljena na ovaj način bajadera je predivnog punog okusa i savršenog omjera sočnosti i mekoće

Bajadera je bez sumnje jedna od naših najpoznatijih slastica koju vole gotovo svi. Najpoznatija je njezina kupovna varijanta, no postoji i prava domaća koja je po mnogima daleko bolja, te se s punim pravom može nazvati jednim od najboljih stolnih kolačića koji je savršen za najrazličitije prigode.

Ova domaća bajadera pravi se prema provjerenom receptu po kojem je radim već godinama. Sve je brzo i jednostavno, pa je za cijeli postupak izrade potrebno samo 25 minuta - naravno, ne računajući hlađenje. Smjesu na bazi mljevenih keksa i oraha pravila sam s vodom i margarinom. Može se koristiti i mlijeko i maslac, no ovako napravljena bajadera ima dulji rok trajanja, a odgovarat će i onima kojima je bitno da kolači budu posni, piše Recepttura.

Također nisam pretjerivala niti s količinom šećera. Mnogi drugi recepti upravo ovdje pretjeruju i to bez prave potrebe jer velik dio slatkoće dolazi i od čokolade koja se stavlja u polovicu smjese, a tu je i čokoladna glazura. S količinama navedenim u ovom receptu bajadere će biti točno onakve kakve trebaju biti, te ćete im se moći potpuno prepustiti.

Napravljena na ovaj način bajadera je predivnog punog okusa i savršenog omjera sočnosti i mekoće. Potrebno ih je dobro ohladiti u frižideru kako bi se lijepo stisnule da ih možemo što pravilnije narezati, no prilikom jela posve su mekane i jednostavno se tope u ustima. Savršen kolačić za savršeno uživanje.

Sve detalje kako napraviti ove domaće bajadere pogledajte u novom videu:

Sastojci

  • 200 ml vode

  • 250 g margarina
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 400 g mljevenog keksa
  • 300 g mljevenih oraha
  • 100 g čokolade za kuhanje

Glazura:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 6 žlica ulja

Upute

  • U posudu na štednjaku sipati vodu, te dodati margarin narezan na manje komade, šećer i vanilin šećer.

  • Sve zagrijavati uz miješanje da se sastojci otope.

  • U veliku posudu sipati mljevene kekse i mljevene orahe pa ih izmiješati.

  • Napraviti u njima malu rupu, te u nju sipati otopljene sastojke.

  • Kuhačom sve dobro izmiješati da se dobije fina ujednačena smjesa.

  • Pomoću vage (ili odokativno) podijeliti smjesu na dva jednaka dijela.

  • Istopiti čokoladu za kuhanje i sipati u jednu polovicu smjese.

  • I tu smjesu izmiješati pomoću kuhače da postane jednolična.

  • Protvan dimenzija 35x20 centimetara namazati uljem.

  • Na dno prvo staviti čokoladni (tamniji) sloj te ga gladilicom dobro izravnati.

  • Nanijeti svijetli sloj na tamni i oprezno ga rasporediti i zagladiti.

  • Za glazuru na pari otopiti čokoladu za kuhanje s uljem i sipati po svijetlom sloju.

  • Ovo je potpuno tekuće pa se ne morate bojati da ste nešto napravili krivo.

  • Kolač ide na hlađenje u frižider preko noći prije rezanja i posluživanja.

  • Rezati na pravokutnike prema želji, naše bajadere su dimenzija 4x2 centimetra.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Kupnja