Kolektivni ugovor

Stručnjaci: Sindikat industrija za otimanje novca iz proračuna

radnici
12.01.2016.
u 07:00

Analitičari smatraju da minimalne plaće moraju biti definirane zakonom o radu, a ne općim kolektivnim ugovorom te da ona mora biti prilagođena tržištu rada i nepovoljnoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi FBiH

Posljednjih dana vodi se žestoka retorika po pitanju općeg kolektivnog ugovora na području FBiH. Podsjetimo, nakon što su poslodavci i sindikati usuglasili opći kolektivni ugovor, došlo je do zastoja pri njegovu potpisivanju jer je Vlada FBiH izrazila zabrinutost kako on nije dobro usuglašen sa Zakonom o radu. Tako je i Vlada produžila važenje starog općeg kolektivnog ugovora za tri mjeseca, piše Večernji list BiH. Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić objavio je nedavno kako će Vlada poslati kolektivni ugovor Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

Novalić smatra kako su poslodavci i sindikati izišli iz okvira zakonitosti kada su odlučili da se minimalna plaća u FBiH poveća za 12,6 posto. Sindikati se ne slažu s tim jer smatraju kako se minimalne plaće moraju usklađivati s troškovima života. Tako su kazali da je u deset godina došlo samo jednom do povećanja minimalne plaće u FBiH, 2009., i to s 345 KM na 360,80 KM. Kazali su i kako nakon toga nije bilo pokazatelja da je došlo do ekonomskog kraha u FBiH.

Definirane zakonom

Međutim, reagirali su i ekonomski analitičari koji smatraju da minimalne plaće moraju biti definirane zakonom o radu, a ne općim kolektivnim ugovorom te da ona mora biti prilagođena tržištu rada i nepovoljnoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi FBiH, prenosi TV1. Također, mišljenja su kako predloženi opći kolektivni ugovor ne eliminira mogućnost tužbi koje uživa administracija, a koje su velika opasnost za proračun FBiH. Stručnjaci smatraju kako trend povećanja minimalne plaće neće moći pratiti srednja i mala poduzeća te kako će sve to dovesti do rasta sive ekonomije, gubljenja radnih mjesta, a na koncu i do potpunog urušavanja mirovinsko-invalidskog sustava koji posljednjih godina nije u baš najsjajnijoj situaciji.

Udar na mala poduzeća

“Nije ovo kolektivni ugovor za velika poduzeća, nije ovo kolektivni ugovor za državnu administraciju, ovo je također kolektivni ugovor i za mala poduzeća koja čine većinu naše ekonomije. Prema tome, svako njegovo pomicanje mora biti dobro stavljeno u kontekst analize kako ne bi vodilo štetnim posljedicama”, kazao je za TV1 ekonomski analitičar Zlatko Hurtić. Ipak, iznos minimalne plaće neznatan je problem u odnosu na mogućnost podnošenja tužbi koje je, zbog nedorečenosti u starom kolektivnom ugovoru, administracija izdašno koristila, a za čiju isplatu bi danas trebalo izdvojiti gotovo polovinu aktualnog proračuna. I dok Vlada tvrdi da novi prijedlog kolektivnog ugovora ostavlja jednake mogućnosti za tužbe kao i stari, poslodavci i Sindikat tvrde kako njihove analize pokazuju da bi se broj takvih tužbi smanjio na 20 posto u odnosu na dosadašnji. Struka smatra da se mora otkloniti svaka mogućnost za nastavak tužbi koje na kocu najviše štete građanima FBiH. - Odgovorno tvrdim da je i napravljen tako kako bi ostavio mogućnost za buduće tužbe od kojih Sindikat ima najviše koristi jer uzima provizije pri svakoj tužbi koju službenik dobije. S druge strane, njihovi odvjetnici uzimaju ogromne zarade po tim tužbama tako da je Sindikat kreirao jednu industriju otimanja novca od proračuna, kazao je Hurtić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije