BRŽE SE KVARE

Stručnjaci otkrivaju: Ove namirnice ne biste trebali držati u hladnjaku

Shutterstock
03.08.2020.
u 07:15

Iako većina ljudi misli da držanje ovih namirnica u hladnjaku produžuje vijek trajanja, stručnjaci to osporavaju.

Stručnjaci australijske potrošačke tvrtke CHOICE otkrili su osam namirnica koje se ne bi trebale čuvati u hladnjaku. 

- Stavljanje pojedinih namirnica u hladnjak može nanijeti više štete nego koristi, potičući kvarenje i mijenjanje okusa - otkrivaju. Ali, dodaju da njihova praivila ne uzimaju u obzir vremenske obrasce u okolinama, pa se neka hrana može čuvati u hladnjaku da im se produlji život ako je jako vruća klima, prenosi Daily Mail. 

Rajčica 

Istraživanje je pokazalo da hlađenje rajčica ispod 12 Celzijevih stupnjeva može izmijeniti njihov ukus. 
- Rajčice gube okus kada su stavljene u hladnjak - rekla je ekonomistica CHOICE-a Fiona Mair. Da bi rajčice duže stajale, važno ih je držati izvan hladnjaka i dalje od hrane koja proizvodi etilen, poput banana, naranči i jabuka. 
Jamie Oliver također je na svojoj web stranici napisao da rajčice treba čuvati na sobnoj temperaturi, inače se mogu promijeniti u teksturi, izgubiti okus i postati malo 'brašnasti'. 

Zrna kave i mljevena kava 

Stručnjaci iz CHOICE-a rekli su da mljevena i cjelovita zrna kave nikada ne smiju biti u hladnjaku, jer ova vrsta hrane apsorbira vlagu, mirise i okuse iz zraka koji je okružuje. 
- Umjesto toga, držite ih u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom prostoru, kao što je vaša smočnica, daleko od sunčeve svjetlosti, topline i pare - savjetovali su.

Korjenasto povrće 

Korjenasto povrće, poput luka i češnjaka, najbolje je čuvati na tamnom i suhom mjestu jer hladnjak može dovesti do bržeg truljenja povrća. Fiona je rekla da se apsorpcija vlage može dogoditi u hladnjaku što uzrokuje da hrana fermentira i smanjuje okus i kvalitetu. No postoje neke iznimke od ovog pravila, kada je korjenasto povrće izrezano, najbolje ih je čuvati u posudi u hladnjaku. 

Kruh 

Kruh je još jedna namirnica koja se nikada ne bi trebala hladiti jer će brže postati ustajao. Umjesto toga, CHOICE je rekao da kruh držite u smeđoj papirnatoj vrećici, kutiji za kruh ili nepropusnoj limenci i izbjegavate plastične vrećice, jer to potiče kruh da razvije plijesan. Za one koji žive u vlažnoj ili vrućoj klimi, CHOICE predlaže da zamrzavate kruh kako biste mu produžili životni vijek i vadili samo ono što vam treba. 

Med i maslac od kikirikija 

Med je jedinstven proizvod i jedna je od namirnica koja se nikada ne pokvari zbog specifične kemikalije koja sprječava rast bakterija u njemu. Slično kao i med, maslac od kikirikija stvrdnut će se ako ga držite u hladnjaku što otežava namaz. CHOICE kaže da ove proizvode treba držati u smočnici kako bi ostali mekani i lako se mažu. 

Topli ostaci 

CHOICE je također rekao da je važno da vruću hranu ili ostatke ne stavite u hladnjak odmah nakon kuhanja, jer to može utjecati na drugu hranu. Osigurajte da se ostatak hrane ohladi ili prestane pariti prije stavljanja u hladnjak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije