prof. prim. dr. Ismet

Stručnjaci iz BiH i svijeta razgovaraju o anesteziji u uvjetima rata i drugih katastrofa

24.05.2024.
u 19:59

Udruženje za razvoj medicinskih istraživanja okupilo je stručnjake iz BiH i inozemstva na 16. Sarajevo anestezija forumu (SAF), a razgovaraju o temama iz oblasti anesteziologije, intenzivnog liječenja, terapije boli i menadžmenta dišnog puta u stanjima rata, velikih nesreća ili masovnog povređivanja.

Predsjednik Udruženja prof. prim. dr. Ismet Suljević kaže da se na predavanjima govori o masovnim ozljedama, anesteziji u izvanrednim prilikama, iskustvu anesteziologa u ratom zahvaćenoj Gazi, različitim tretmanima u jedinicama intenzivne njege, ozljedama u avijaciji, terapiji bola. Za te teme opredijelili su se, kaže, uslijed trenutnih događaja širom svijeta.

- Trideset godina nakon rata u Bosni i Hercegovini, svjedoci smo stradanja i u Gazi, zločina rata u Ukrajini, globalnih klimatskih promjena, razornih potresa, poplava, drugih katastrofa i prijetnji svjetskom miru. Sve to nas je opredijelilo da ove godine, na SAF XVI, govorimo o anesteziji u uvjetima rata i drugih katastrofa s mogućnošću masovnog ozljeđivanja - istaknuo je za Fenu prof. dr. Suljević.

Osim predavanja bit će održana radionica iz kliničke primjene ultrazvuka u intenzivnoj njezi i regionalnoj anesteziji.

Kako je istaknuo prof. Suljević, SAF je postao tradicionalan, međunarodni prepoznatljiv skup anesteziologa BiH i šire, s namjerom za prijenos i usvajanje znanja i vještina iz oblasti anestezije i medicine uopće.

- SAF je događaj u BiH, koji ne bi trebalo propustiti, za sve kolege koje zaista žele i imaju ambicije za profesionalni napredak iz oblasti anestezije u okviru kontinuirane edukcije kao obveze svakog liječnika - istaknuo je predsjednik Udruženja za razvoj medicinskih istraživanja te predsjednik Organizacionog i Naučnog odbora SAF XVI Ismet Suljević.

Predavači ovogodišnjeg SAF-a su stručnjaci iz UK, Hrvatske, Njemačke, Španjolske, Saudijske Arabije, Srbije, Slovačke i BiH. Među organizatorima su Opća bolnica 'Prim. Abdulah Nakaš' Sarajevo i Klinika za anesteziju i reanimaciju KCUS.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije