Prevaranti vrebaju na raznim platformama

Stručnjaci i policija upozorili: Osobne podatke ne dijelite na internetu, prijevare sve češće

internet
10.06.2023.
u 19:00

Jedna od prijevara aktualna je sada, a riječ je o lažnim informacijama o nečijoj smrti. Poveznice s naslovima “Vidi tko je umro” ili “Nećeš vjerovati tko je umro” objavljuju se kao statusi ili se šire u privatnim porukama

Društvene mreže svakodnevica su većine ljudi, a time i prevaranata koji vrebaju na raznim platformama. Zato korisnici trebaju biti na oprezu prilikom klikanja na poveznice, komunikacije s nepoznatima, a posebice kada dogovaraju kupnju ili prodaju, piše Večernji list BiH.

Jedna od prijevara aktualna je sada, a riječ je o lažnim informacijama o nečijoj smrti. Poveznice s naslovima “Vidi tko je umro” ili “Nećeš vjerovati tko je umro” objavljuju se kao statusi ili se šire u privatnim porukama. Nakon što korisnici na Messengeru dobiju takve poruke, potrebno je kliknuti na poveznicu na stranicu na kojoj se navodi da je, ako želite pročitati vijest, potrebno upisati korisničko ime i lozinku s Facebooka. Time ih predajete prevarantima, što znači da se u tom trenutku korisnici koji daju tražene podatke odjavljuju s Facebooka i više nemaju pristup svom profilu. Time dolazi i do preuzimanja malicioznog programa koji može pratiti korisnike i krasti njihove osjetljive podatke.

Nakon što korisnik “nasjedne” na prijevaru, problem je u tome što se ista poruka šalje osobama s njegove liste kontakata. Tech Times upozorava korisnike da nikada ne smiju upisivati svoje podatke s Facebooka kako bi pročitali neku vijest koju su dobili preko poveznice. No, unatoč upozorenjima, građani i dalje nasjedaju na razne oblike prijevara. Lažne internetske stranice i profili su alati koje koriste prevaranti kako bi uvjerili žrtve u ono što ne postoji. Da su i bh. građani žrtve prevaranata, potvrdili su iz Ministarstva unutarnjih poslova USŽ-a, gdje su u posljednje vrijeme imali veći broj prijava.

- Upozoravamo građane da svoje podatke ne daju nepoznatima jer ih ni banke ni druge institucije telefonski ili na društvenim mrežama ne traže - kazao je za BHRT glasnogovornik Uprave policije USŽ-a Bahrudin Dželalagić navodeći razlog zbog kojeg sve veći broj bh. građana na kraju bude prevaren.

- Uglavnom je to želja za lakom zaradom, a tehnike i vrste manipulacija kojima se prevaranti služe su brojne. Kako navodi, “fishing”, “nigerijska prijevara” ili “daleki rođak” su najčešće. Kada je riječ o internetskoj trgovini, stručnjaci navode da treba izbjegavati primamljive ponude, nerealistične. Ako se proizvod ili usluga reklamira po nevjerojatno niskoj cijeni, moguće je da je riječ o prijevari. Kupnja u poznatim trgovinama i na platformama način je da izbjegnete prijevare. I tada provjerite URL-ove web-mjesta.

Prevaranti često koriste podjednake domene kako bi prevarili žrtve da misle kako kupuju na legitimnom mjestu. Nemojte klikati na poveznice ili fotografije u promotivnim e-porukama. Prevaranti se često koriste tehnikama krađe identiteta te kopiraju e-poštu i internetske stranice trgovaca. Potražite recenzije bivših klijenata o online trgovini. Negativne kritike očito su znak - navode stručnjaci. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?