Obljetnica 70 godina strojarske škole u Mostaru

Strojarska škola uvijek je bila rasadnik vrhunskih stručnjaka

07.09.2018.
u 14:02

U Mostaru je svečano obilježena 70 obljetnica početka rada Srednje strojarske škole Fausta Vrančića na kojoj se bili prisutni mnogi profesori, ravnatelji, sadašnji i bivši učenici, a među njima su neki danas i javne osobe kao gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, ministar zdravstva HNŽ-a Goran Opsenica, kao i hrvatski član predsjedništva Dragan Čović koji su svojom nazočnošću uveličali ovu veliku obljetnicu. Ovom prilikom predstavljena je i monografija „Rasadnik vrsnih stručnajka“ prof. Marinka Jovanovića u nakladi Hrvatskog leksikografskog instituta BiH iz Mostara. Knjiga je zamišljena kao reprezentativna monografija u kojoj se može naći mnoštvo podataka, fotografija i dokumenata o ovoj važnoj mostarskoj školi.
Prisutnima se obratila i ravnateljica srednje strojarske škole Fausta Vrančića, Zdenka Mišković koja se zahvalila svima prisutnima na dolasku, a posebne zahvale je uputila profesoru Jovanoviću.
„Mogu reći kako je svojim radom potaknuo mnoga sjećanja i napravio jedan divan pisan  spomenik školi koja to zaslužuje. Zbog svih njenih učenika i profesora koji su u školu ugradili svoju osobnost znanje i energiju. Jer bez čuvanja tradicije i kulture sjećanja gubimo svoj indentite i integritet. Na koncu se pitam što poželjeti jednoj školi za sedamdeseti rođendan.  Da je riječ o čovjeku bilo bi jednostavno dobro . U školi se danas proučavaju suvremena zanimanja iz područja strojarstva i grafike i mi smo škola za jučer za danas i za sutra“ kazala je ravnateljica Mišković
Prisutnima se obratio i hrvatski član predsjedništva Dragan Čović koji je i sam autor predgovora monografije „Rasadnik vrsnih stručnjaka“. Izrazio je zadovoljstvo što nakon mnogo godina vidi mnoga poznata lica, kao i neke profesore koji su mu predavali.
„Drago mi je što vidim neke osobe nakon mnogo godina evo i ja sam duboko uvjeren da ovo što mi danas obilježivamo treba biti na ponos svima nama i svakoj generaciji koja se može danas sjetiti jer smo djelić toga ugradili u ovo monografiju i veliko hvala profesoru Jovanoviću što se odvažio da napravi jedan ovakv korak. Škola se kroz 70 godina prilagođavala vremenu i  stanju u društvu. Ja sam duboko uvjeren kako je najveća većina nas koja je išla u ovu školu izrasla u prave ljude i velike stručnjake i da će tako i u buduće biti“ kazao je Čović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?