Ekonomija

Strani ulagači dižu općine, neki uvode i treću smjenu

18.02.2022.
u 08:50

Vrijedne priče pokazuju da strani ulagači donose kapital i ideje te zapošljavaju lokalne stanovnike

Vijesti u kojima su glavni akteri investitori koji realiziraju vrijedne poslovne ideje u lokalnim zajednicama diljem BiH te koji, unatoč brojnim izazovima, uspijevaju u značajnoj mjeri popraviti ekonomske brojke, a napose indikatore izvoza, značajan su pokazatelj koji unosi svjetlo u ekonomske tokove, ali i dokaz kako lokalna zajednica može izići ususret i pružiti vrijednu potporu, piše Večernji list BiH.

Zapošljavanje

Jedan od primjera dolazi iz grada na sjeveru BiH koji je već godinama poznat kao iznimno privlačan prostor za ulaganje. Riječ je o Derventi, a iz pogona jedne od najvećih kineskih kompanija HealthCare u Derventi u svega mjesec dana u SAD su plasirani madraci i jastuci od memorijske pjene u vrijednosti od osam i pol milijuna maraka, što je više u odnosu na mjesečni izvoz svih poduzeća zajedno u tom gradu. Navedenu su informaciju za Glas Srpske potvrdili savjetnik ove kompanije Branislav Nović i gradonačelnik Dervente Milorad Simić, koji naglašavaju kako je to još jedna potvrda da je ovaj grad gospodarsko čudo.

Nović je pritom podsjetio kako je tvornica kineske kompanije u Derventi počela raditi 1. listopada prošle godine i već sada ima nešto više od 100 radnika koji rade u dvije smjene. No, neće se stati na tomu. - U planu su nova zapošljavanja i uvođenje treće smjene. Za prvi mjesec poslovanja izvoz je bio "težak" oko osam i pol milijuna. Plan je da izvoz na kraju ove godine premaši 550 milijuna maraka. Sva roba trenutačno ide u SAD - rekao je Nović. Središnja Bosna može se pohvaliti s nekoliko uspješnih primjera ulaganja u lokalne zajednice. U Kreševu se tako do sada realiziralo ili se realizira nekoliko ideja s kojima je općina izbila među skupinu onih iznimno privlačnih za ulagače. Načelnik Renato Pejak kao reprezentativan primjer ističe proces u kojemu je jedan austrijski investitor s domaćim realizirao poslovne ideje koje su donijele nova radna mjesta. Pejak za Večernji list iznosi iznimno uspješan primjer koji se odnosi na ulaganje austrijskoga investitora koji je s domaćim gospodarstvenikom do sada izgradio tvornicu koja se bavi proizvodnjom plastične ambalaže za farmaceutsku i prehrambenu industriju, a radi se i na izgradnji hotela kojim će se unaprijediti i turistički kapaciteti Kreševa.

Novi pogoni

No, isti taj investitor neće stati na tomu. Ovoga proljeća očekuje se otvorenje novog proizvodnog pogona, ovaj put za proizvodnju PVC i aluminijske stolarije samo za izvoz. U Mostaru se pak redaju dobre priče čiji je akter Aluminij Industries koji je pokrenuo pogone mostarskog giganta te konstantno ulaže u daljnji razvoj proizvodnje u gradu na Neretvi. A strani investitor bit će pokretač gospodarstva i u Varešu. Poduzeće Eastern Mining priprema tako kapitalni projekt rudnika cinka, barita i olova, a koji će donijeti brojne pogodnosti za tu lokalnu zajednicu, kao i državu.

Svi navedeni primjeri pokazuju kako se uz sinergijsko djelovanje lokalne zajednice i poduzetnika može doći do rješenja na korist svima, a koja će izravno voditi ekonomskom jačanju bosanskohercegovačkih lokalnih zajednica. Pritom su se upravo lokalne općinske i gradske vlasti pokazale kao važna karika koja svojim potezima može olakšati realiziranje poslovnih ideja svima onima koji su spremni izdvojiti svoje znanje za izgradnju novih proizvodnih pogona. Od izgradnje poslovnih zona pa do sufinanciranja troškova osnivanja i registracije poduzetnika - niz je poteza uz koje lokalna zajednica može biti dobar partner.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije