Mnogi pamte 2008. kada je dopušten uvoz nekontrolirane stoke iz Rumunjske

Strah od kravljeg ludila zbog ranijih loših iskustava BiH

krave
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
17.07.2014.
u 10:16

I UNO je objavio da su salame sastavljene od životinja i, između ostalih, iz Rumunjske

U Rumunjskoj je nedavno potvrđen slučaj goveđe spongiformne encefalopatije ili jednostavnije kravljeg ludila. Ta vijest zavila je u crno zemlje u okruženju jer su mnoge od njih veliki uvoznici kravljeg mesa iz Rumunjske, a odmah su krenule i špekulacije gdje se to meso nalazi.

Zaražena hrana

Građane BiH sve je podsjetilo na 2008. godinu kada je jedan dio stoke iz Rumunjske išao na klanje u BiH dok je veći dio završio u štalama stočara. S obzirom da je ta stoka bila sumnjivog zdravstvenog stanja, to je dovelo do pojave bruceloze. Još tada ministarstva su slala priopćenja da je najveći problem što se krijumčarima stoke dopušta promet stokom iako sva dokumentacija nije uredna.

S obzirom da se u Bosni i Hercegovini svako malo pojavi neka zaražena hrana, što je nedavno potvrdio i slučaj fileta sa salomonelom i da se pojedinim političkim dužnosnicima koji su izravno odgovorni za hranu i ne može previše vjerovati, situacija je još više zabrinjavajuća. Alarmantni podaci Uprave za neizravno oporezivanje ranije su potvrdili kako ni salame koje se proizvode u BiH nisu domaće nego su sastavljene od dijelova životinja iz Argentine, Brazila i, pogađate, Rumunjske. O posljednjem slučaju kravljeg ludila, Rumunji tvrde kako se radi o izoliranom slučaju, no brojne zemlje su nakon ovog u strahu. Prva je reagirala Rusija koja je nakon što se otkrilo zabranila uvoz govedine iz Rumunjske.

Izolirani slučaj

- Važno je identificirati odakle je točno stiglo zaraženo meso, kako bi se utvrdilo do kojeg se stadija kravlje ludilo proširilo. Rumunjska je slučaj prijavila Europskoj komisiji 20. lipnja ove godine, nakon što su prethodno dovršena sva laboratorijska ispitivanja. Tada je vijest službeno proslijeđena i ostalim članicama, što je standardan postupak - stajalo je u priopćenju iz ministarstava koja se bave ovom problematikom. Još u srpnju 2006. godine potvrđena je pojava bolesti u Republici Srpskoj u selu Milići. Još od devedesetih kravlje ludilo se prati i nadzire u BiH, a situacija je još više dramatična kada se zna da se bolest danas pojavljuje u Europskoj uniji, gdje su puno računa vodi o kontroli hrane. Bolest kravljeg ludila smrtonosna je za krave, ali i za ljude.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?