Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Što znači "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti"

21. siječnja 2018. u 20:57 0 komentara 216 prikaza

Ispravno čitanje deklaracije na proizvodima najvažnija je stvar u trgovini, ističu stručnjaci, navodeći da velik broj kupaca deklaracije zbunjuju ili ih ne razumiju. 

Naime, razlika u točnom terminu na deklaraciji može biti od velikog značaja, piše express.hr. 

Drastična razlika

Naime, "najbolje upotrijebiti do" u oznaci na proizvodu ukazuje na datum do kada hrana zadržava očekivanu kvalitetu, ali je i nakon toga sigurna za korištenje u prehrani. U stručnom prehrambenom rječniku, to je i datum minimalne trajnosti, odnosno vrijeme do kojeg hrana zadržava svoja posebna svojstva ako se čuva na pravilan način.

S druge strane, "upotrijebiti do" je oznaka datuma nakon kojeg se hrana smatra nesigurnom za jelo (u skladu s čl. 14. st. 2. do 5. Uredbe (EZ) br. 178/2002.) 

Svaka namirnica s deklaracijom označava datum minimalne trajnosti tog proizvoda. U slučaju da trajnost proizvoda nije dulja od 3 mjeseca, na deklaraciji će biti stavljen termin 'Upotrijebiti do' određenog dana i mjeseca. Preporučuje se da se svi pridržavaju roka trajnosti takve hrane. 

Na što se to najviše odnosi 

Naročito pažnja treba se obratiti kada "upotrijebiti do" stoji na hrani kao što su - mlijeko, meso, sirevi, riba, jaja. 

Iznimke roka trajanja 

- Svježe voće i povrće, uključujući krumpir, koje nije oguljeno, rezano ili obrađeno na sličan način; ovo odstupanje ne vrijedi za proklijalo sjeme i slične proizvode, kao što su klice mahunarki 
- Vina, likerska vina, pjenušava vina, aromatizirana vina i slične proizvode dobivene od voća, osim grožđa, te pića KN oznake 2206 00 dobivena od grožđa ili mošta od grožđa 
- Pića koja sadrže 10 % vol ili više alkohola Kolači i pekarski proizvodi koji se, s obzirom na njihov sastav i namjenu, konzumiraju unutar 24 sata od proizvodnje, 
- Ocat 
- Kuhinjska sol 
- Kristal šećer 
- Slastice koje se uglavnom sastoje od aromatiziranih i/ili obojenih šećera 
- Žvakaće gume i slični proizvodi za žvakanje. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.