uredba Vlade FBiH

Što treba znati o uplati dvije neoporezive prosječne plaće radnicima u FBiH

plaća
12.12.2023.
u 18:30

Poslodavac može izvršiti isplatu u iznosu do 2.520 KM i pravo na ovaj dodatni prihod imaju osobe zatečene u radnom odnosu na dan isplate

Poslodavcima u FBiH je omogućeno da radnicima isplate do dvije prosječne plaće koje neće biti oporezovane, a kao pomoć usljed inflacije.

Naime, entitetska vlada je danas na prijedlog Ministarstva financija FBiH donijela uredbu kojom se regulira isplata do dvije prosječne plaće, a koja će na snazi biti od dana objave u Službenim novinama FBiH do 30. lipnja sljedeće godine.

Kako su objasnili, poslodavac može izvršiti isplatu u iznosu do 2.520 KM i pravo na ovaj dodatni prihod imaju osobe zatečene u radnom odnosu na dan isplate. Dakle, poslodavac nije obavezan dodatno isplatiti do dvije prosječne plaće. Osim toga, može isplatiti manje od navedenog iznosa, piše Klix.ba.

Novac se može isplatiti u razdoblju od dana stupanja spomenute uredbe na snagu, a najkasnije do prestanka važenja uredbe (30. lipnja 2024.). 
Ukazali su i na sljedeće:

- Isplata se može izvršiti isključivo na transakcijske račune radnika;

- Isplata se može izvršiti jednokratnom tranšom;

- Isplata može izvršiti u šest dijelova, s tim da ukupan iznos ne smije premašiti 2.520 KM;

- Isplata se vrši za sve radnike koji su bili u radnom odnosu na dan isplate pomoći, bez diskriminacije na bilo koji način;

- Poslodavac je dužan donijeti interni akt kojim će se, između ostalog, urediti iznos pomoći, datum isplate, broj tranši i uvjeti isplate;

- Pojedinačni akti, koje donosi poslodavac za ostvarivanje prava iz ove uredbe, obavezno se donose u pisanom obliku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije