novi uvjeti

Što točno donosi odluka o olakšanju ulaska stranaca u BiH

granica
Tomislav Miletic/PIXSELL
11.06.2021.
u 18:19

Vijeće ministara BiH jednoglasno je donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH, čime se želi pojednostaviti ulazak stranaca, izbjeći ugrožavanje zdravlja građana i očuvati gospodarstvo u BiH.

Izmjenama i dopunama Odluke propisuje se da stranci mogu ući u BiH ukoliko na graničnom prijelazu predoče negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-KoV-2, ne stariji od 48 sati ukoliko dolaze iz zemalja Europe, a ukoliko dolaze iz drugih zemalja, testove koji nisu stariji od 72 sata do dolaska na granični prelaz BiH.
Također, odobren je ulazak strancima u BiH uz predočenu potvrdu da je cijepljenje s dvije doze cjepiva protiv covida-19 završeno prije najmanje 14 dana od dolaska na granični prijelaz, odnosno da je osoba cijepljena jednom dozom prije 14 i više dana od dolaska na granični prijelaz, ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, piše Klix.ba. 

Dozvoljen je i ulazak u BiH strancu s potvrdom liječnika da je prebolio bolest Covid - 19 u razdoblju od 14 do 180 dana, prije dolaska na granični prelaz BiH.

Bez ispunjavanja ovih mjera u BiH mogu ući djeca starosti do sedam godina, koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju jedan od četiri tražena dokaza, kao i stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u BiH, ukoliko se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu nakon izlaska i boravka samo u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, pod uvjetom da ukupan boravak u ovim državama nije trajao duže od 48 sati od napuštanja teritorija BiH, što se dokazuje otiskom izlaznog, odnosno ulaznog pečata u putnoj ispravi stranca.

Također, bez ispunjavanja ovih mjera mogu ući i stranci, državljani Republike Turske koji svakodnevno prelaze granicu BiH radi izvođenja radova na izgradnji mosta Rača u okviru izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd – Sarajevo prema popisu osoba koji će Ministarstvo prometa i komunikacija dostaviti Graničnoj policiji BiH.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u "Službenom glasniku BiH".

Podsjećamo da i dalje na snazi ostaju ranije odredbe kojima se, između ostalog, omogućava ulazak u BiH državljanima susjednih država Srbije, Hrvatske i Crne Gore bez predočavanja PCR/brzog antigenskog testa ili potvrde o cjepljenju, odnosno o preboljeloj bolesti covid-19.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?