Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Što sve trebaju znati podstanari u Njemačkoj

Podnajam je prikladan: sobu možete pronaći relativno brzo i ne trebate prolaziti kroz složene dokumetaciju dokazivanja da su vaše financije u redu.
06. ožujka 2021. u 17:44 0 komentara 2879 prikaza

Iseljenici se iz različitih razloga odlučuju na sklapanje ugovora o podstanarstvu.Ako ste se tek preselili u zemlju kao mladi zaposlenik, često se useljavate u sobu u Wohngemeinschaft (WG ili zajednički stan) kao prvi korak dok se ne snađete, piše Fenix-magazine.

Češće potpišete Podugovor (Untermietvertrag) s glavnim stanarom (Hauptmieter) a ne izravno s stanodavcem. Da bude jasno – ako osobno niste potpisali ugovor s najmodavcem (ili češće s Hausverwaltungom), podstanar ste. Drugi odluče da žele namješten stan – i način na koji stvari funkcioniraju u Njemačkoj – to obično znači iznajmljivanje stana nekome tko je izvan države na godinu ili dvije.

Podnajam

Podnajam je prikladan: sobu možete pronaći relativno brzo i ne trebate prolaziti kroz složene dokumetaciju dokazivanja da su vaše financije u redu. Međutim, podnajam može vas učiniti ranjivijima na hirove glavnog stanara ili stanodavca. Evo što biste trebali znati kako biste izbjegli ružne rasprave s onima s kojima živite.

Potpisivanje ugovora

Pravno ne morate potpisati ugovor kao podstanar – računa se usmeni sporazum. No, bitni su detalji pa udruge stanara snažno potiču da sporazum “stavite” na papir.

Glavni stanar najvjerojatnije će preuzeti standardni predložak s interneta. Ti su ugovori obično prilično tanki u pojedinostima, sadrže samo adresu imovine i detalje obavijesti o otkazivanju ugovora. Prije potpisivanja ugovora preporučljivo je pitati je li glavni stanar od vlasnika stanodavca dobio dozvolu za iznajmljivanje sobe. Ako nisu dobili ovo dopuštenje, a iznajmljivač to sazna, ima pravo odmah otkazati izvorni ugovor – što znači da ćete završiti na ulici sa svim svojim stvarima prije nego što to shvatite.S vaše strane, s opremljenim objektom trebali biste osigurati da su perilice rublja, posuđa itd. navedene u ugovoru i da je umetnuta klauzula koja navodi da su u ispravnom stanju. Visina najamnine Pomalo neobično s obzirom na to koliko su u Njemačkoj regulirane najamnine, glavni stanar može vam naplatiti sve što želi kao najamninu. Stoga je važno prvo se informirati o tome koja je tipična cijena najma u području u kojem boravite. Ako zahtijevaju razinu najamnine koja vam se čini previsoka za objekt u koji se useljavate, vjerojatno je najbolje otići. 

S vaše strane, s opremljenim objektom trebali biste osigurati da su perilice rublja, posuđa itd. navedene u ugovoru i da je umetnuta klauzula koja navodi da su u ispravnom stanju.

Visina najamnine

Pomalo neobično s obzirom na to koliko su u Njemačkoj regulirane najamnine, glavni stanar može vam naplatiti sve što želi kao najamninu. Stoga je važno prvo se informirati o tome koja je tipična cijena najma u području u kojem boravite. Ako zahtijevaju razinu najamnine koja vam se čini previsoka za objekt u koji se useljavate, vjerojatno je najbolje otići. 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.